˝خانه نیمهمخروبه قاجاری ظهیرالاسلام با پیگیری شهرداری منطقه ۱۲ و اخذ حکم قضایی برای جلوگیری از تخریب بیشتر و همچنین مناسبسازی محیطی شهر، مسقف خواهد شد.˝
بر اساس خبری که در روز چهارشنبه ۱۸ آذر در خبرگزاری دانشجویان ایران( ایسنا) منتشر شده، شهرام شهریار در سایت سفرنویس در مطلبی با عنوان "حکم قضایی، ناجی ظهیرالاسلام شد" از رسیدگی به این خانه البته با حکم قضایی خبر داده است.
در این مطلب آمده است: "سعادتی، قائم مقام شهرداری منطقه ۱۲ اعلام کرد پیرو مکاتبات مکرر با تامین اجتماعی و درخواست تعیین وضعیت عمارت ظهیرالاسلام و عدم پاسخگویی آن سازمان، شهرداری به این نتیجه رسید برای حفظ و جلوگیری از تخریب بیشتر عمارت و رفع خطر برای عموم شهروندان و همچنین عدم اسکان موقت افراد کارتنخواب در خانه مذکور، نسبت به اخذ حکم قضایی اقدام کند.
سعادتی افزود: در مرحله اول شهرداری نسبت به ایجاد سقف موقت و کاذب برای جلوگیری از تخریب بیشتر عمارت ظهیرالاسلام اقدام و سپس نسبت به محصور سازی فضای پیرامونی اقدام میکند."
او همچنین به صحبتی که محمدمهدی حیدریان، معاون اجتماعی فرهنگی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با روزنامه شرق داشته اشاره کرده و نوشته است؛ "حیدریان اظهار کرد: حدود ٢٠ روز قبل جلسه مشترکی با مسئولان سازمان تأمین اجتماعی و سازمان زیباسازی داشتیم و تفاهم شد در توافقنامهای مشترک، خانه ظهیرالاسلام مرمت و با رویکردی اجتماعی توسعه پیدا کند و مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
شهریار در عین حال به احتمال امضای این توافقنامه در همین روزها اشاره کرد و گفت: منتظر اعلام نظر هیأتمدیره سازمان زیباسازی هستیم تا توافق به امضای دو سازمان برسد و پس از آن بلافاصله کار مرمت را آغاز کنیم.
عیسی علیزاده، رئیس سازمان زیباسازی هم در همین گفتگو اعلام کرده، تا زمانی که هیأتمدیره سازمان زیباسازی این تفاهم را قبول نکند، چیزی امضا نخواهد شد."
این دوستدار میراث فرهنگی در ادامه مطلب خود در سایت "سفرنویس" آورده است: "خانه منسوب به ظهیرالاسلام در بیست و هفتم مرداد ماه سال ۱۳۹۳ در فهرست آثار ملی کشور ثبت ملی شده بود.
در سالهای گذشته تصمیمات فراوانی برای خانه ظهیرالاسلام گرفته شده بود، تبدیلشدن به موزه مطبوعات، دفتر همکاریهای مشترک میراث فرهنگی و شهرداری تهران، دفتر ارتباط مردمی و پاسخگویی به مراجعان تأمین اجتماعی، پارکینگ سازمان تامین اجتماعی، مجتمع تجاری و ... حال امیدواریم این حکم قضایی و تفاهم نامه تا چند روز آینده تبدیل به توافق نامه و اجرای کار مرمتی شود."
پیش از این نیز در خبرها نقل شده بود که سازمان تامین اجتماعی در نظر داشته در محل این خانه تاریخی یک پارکینگ و بنایی جدید احداث کند و حتی طرح آنرا نیز به سازمان میراث فرهنگی استان تهران ارائه کرده اما به دلیل ثبت بودن خانه در فهرست میراث فرهنگی این طرح مسکوت مانده بود. در این شرایط شهرداری تهران نیز با تخریب دیوارهای پیرامونی خانه و عیان شدن بنا توجه مردم را به این خانه افزون ساخت.
این خانه قدیمی به "سید زین العابدین امام جمعه" ملقب به "ظهیرالاسلام" داماد ناصرالدین شاه قاجار تعلق داشته است. دکتر "محسن ظهیرامامی" هفتاد و چندساله از نوادگان ظهیرالاسلام این را می گوید. هرچند او از چهارده سالگی برای تحصیل رهسپار فرانسه شده ولی این خانه را به یاد دارد. خانه ای که در حیاط بزرگ آن به همراه خواهر و برادرانش بازی میکرد. اما دکتر ظهیر امامی نمی داند چه بر سر خانه آمد و چه کسی صاحب بعدی آن شد.
این خانه را آخرین بازمانده ظهیرالاسلام به نام "امیرحسین ظهیرامامی" حدود ۱۵ سال پیش به سازمان بیمه خدمات درمانی فروخت.
سیدزین العابدین امام جمعه پسر سید ابوالقاسم امام جمعه ملقب به ظهیرالاسلام بود. او دختر ناصرالدین شاه را از زنی به نام ضیاء السلطنه به همسری گرفت. پس از فوت پدرش چون میرزا زین العابدین کوچک بود عموی او سید مرتضی کفالت امور امام جمعهگی را عهده دار شد و زمانیکه به سن رشد رسید به فرمان ناصرالدین شاه، امام جمعه تهران شد. پس از مرگ ظهیرالاسلام؛ او را در مقبره باشکوهی که در زمان حیات برای پدرش ساخته بود و اکنون به سر قبر آقا شهرت داند، دفن کردند.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: هنرآنلاین
گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین