در این پست ،با ستاوین همراه باشید ، تا نگاهی به فرهنگسرای بقیه الله العظم ، با سبک معماری بوم گرا از تیم طراحی تجرید معماری داشته باشیم ... این پروژه ،از حدود سال 1385 تعریف و تا سال 1387 مطالعات اولیه آن از جمله مکانیابی و انتخاب کاربری و برنامه فیزیکی توسط کارفرما و مشاورین وی انجام گردید. در سال 1388 ،مسابقه ای محدود برگزار گردید و طرحی که مدارک آن به پیوست ارائه شده انتخاب شد. این طرح درشهر مشهد، خیابان آخوند خراسانی، بین آخوند خراسانی 22 و 22 و با مشخصات زیر به اجرا در آمده است:
الف: کاربری بنا
برنامه فیزیکی این فرهنگسرا بطور کلی شامل موارد زیر می باشد :
1- سه کتابخانه ، بانوان، آقایان و محققین
2- آمفی تئاتر و یک سالن چند منظوره
3- فروشگاه کتاب
4- بوفه و کافی شاپ
5- کلاسهای آموزشی به تفکیک آقایان و بانوان در دو طبقه مجزا
6- محل نگهداری کودکان
7- کافی نت و مرکز مشاوره
8- نمازخانه
9- فضاهای اداری و خدماتی مجموعه مانند : اداری، پارکینگ، حراست و مونیتورینگ و تاسیسات و....
لازم به ذکر است که چند منظوره بودن و تبدیل پذیری کاربری ها به یکدیگر از ایده های طرح بوده است، به این صورت که به کمک امکانات قابل تغییر از قبیل دیوارهای جمع شونده، نمازخانه امکان تبدیل به سالن چند منظوره ، پارکینگ قابل تبدیل به محلی برای برگزاری مراسم و آئین های مذهبی و حیاط مجموعه بعنوان آمفی تئاتر رو باز نیز کاربری دارد.
ب : زیربنا و سطح اشغال پروژه
این پروژه در زمینی به مساحت 1328 متر مربع ، با امکان 100% سطح اشغال و زیر بنای مجموع 6700 مترمربع به اجرا درآمد زیربناها به تفکیک طبقات شامل موراد زیر می باشد :
طبقات 1- . 2- : شامل پارکینگ ، نمازخانه ، سالن چندمنظوره و لابی( دارای 100 % سطح اشغال ) 2656 متر مربع
طبقه همکف : شامل لابی ، فروشگاه کتاب و آمفی تئاتر ( دارای 100 % سطح اشغال ) که حدود 171 متر مربع آن دید به طبقه 1- می باشد و در مجموع 1157 متر مربع زیربنای مفید را داراست .
طبقه نیم : شامل اداری و سوئیت مهمان ،حدود 371 متر مربع
طبقه 1+ : شامل کافی شاپ، کافی نت، کلاس درس ، با زیربنای 930 مترمربع
طبقه 2+ : شامل کتابخانه برادران، کلاس درس و کافی نت ، با زیربنای 841 مترمربع
طبقه 3+ : شامل کتابخانه محققین و خواهران ، با زیربنای 735 مترمربع
ج: سازه بنا
بصورت بتنی طراحی شده که سقف های آن بصورت دال پیش تنیده در نظر گرفته شده است.
د: ایده های بنا
سبک معماری بنای مذکور" بوم گرا " است، لذا سعی گردیده تا از ایده های استحاله شده معماری ایرانی با روایتی جدید کمک گرفته شود. نزدیکی پروژه به مسجد گنبد سبز در مقیاس محله و به بارگاه امام هشتم حضرت امام رضا )ع( نیز خود بر این ایده ها سحه می گذارد. علاوه بر آن خیابان آخوند خراسانی در یکی از محلات قدیمی و با اصالت شهر به نامه محله سرشور قرار دارد.
یکی از ایده های پروژه ،تعریف فضایی استحاله شده از دو حیاط مرکزی است ،که با یکدیگر زاویه دارند. زاویه یکی بر مبنای رون قالب منطقه(محله سرشور)تعیین گردیده،که شعاعی از بارگاه امام رضا(ع) است و دیگری بر مبنای جهت خیابان و زاویه تابش خورشید تعریف شده است.
اما بر مبنای خواسته کارفرما می بایست زیربنای مدنظر در طبقات تعریف شده ( در فاز صفر ) تامین می گردید. و این مهم در نگاه اول همه سطح اشغال پروژه را پر می نمود. لذا ایده دوم شکل گرفت که در ذیل مطرح می گردد.
ایده دوم، همان تعریف آمفی تئاتر روباز است که لابی مجموعه را در زیر خود تامین نموده و خود دسترسی به حیاط مجموعه را در طبقه اول میسر می نماید. نور و دید لابی از شکاف ارتفاع پله ها تامین گردید و توسط یک وید با فضای لابی پائین ممزوج شد. این امتزاج در مقطع ذیل قابل درک است. اما هنوز زیربنای مورد نظر کاملا تامین نشده بود. در نتیجه فضاهائی که نیاز چندانی به نورگیری نداشتند ( مانند سالن های چندمنظوره) به طبقه منفی یک منتقل شده و پارکینگ در طبقه منفی دو تامین گردید.
ایده لابی های طبقه همکف منفی یک و آمفی تئاتر روباز
ایده های خرد دیگری چه از نظر مفهومی و چه از نظر کارکردی مطرح گردید، که می توان از قرارگیری آسانسورهای پانارامیک در حجمی مانند بادگیرهای ایرانی، نورگیرهای گنبدی بالای سقف کتابخانه محققین و شکل های استحاله شده دیگر بر سطح نما به عنوان مثالهایی برای آنها نام برد. این ایده ها در مجموع ساختار کلی بنا را شکل دادند تا در نهایت تصویر زیر از ترکیب آنها شکل گیرد.
تراز همکف مجموعه
تراز همکف مجموعه
تراز همکف مجموعه
تراز همکف مجموعه
تراز اول مجموعه
تراز اول مجموعه
تراز دوم مجموعه
تراز سوم مجموعه
تراز سوم مجموعه
تراز سوم مجموعه
تراز چهارم مجموعه
تراز چهارم مجموعه
تراز چهارم مجموعه
دوستان عزیز , سایر اطلاعات و نقشه های مربوط در بخش آلبوم تصاویر در ادامه مطلب می توانید جستجو کنید ...
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: شبکه معماری ایران (ستاوین)
گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین