حرفه : شهردار تهران و مشهد , وزیر راه و ترابری
ملیت : ایرانی
تاریخ تولد : 1303 مشهد
محل تولد : قزوین، ایران
تاریخ فوت : ۱۸ تیر ۱۳۹۵ (۹۲ سال)
محل فوت : مشهد , ایران
سید جواد شهرستانی (۱۳۰۳، مشهد- ۱۸ تیر ۱۳۹۵ مشهد) مهندس دانشآموخته دانشکده فنی دانشگاه تهران است که در دوران پیش از انقلاب اسلامی مسئولیتهایی همچون وزارت راه و ترابری، شهرداری تهران، شهرداری مشهد و همچنین استانداری کرمانشاه را بر عهده داشت.
زندگی :
جواد شهرستانی فرزند سید هاشم شهرستانی (دبیرالکتاب و مصحح کتب خطی آستان قدس رضوی) در سال ۱۳۰۳ خورشیدی در مشهد متولد شد. پس از طی دوران تحصیل در دبیرستان ابنیمین و فردوسی مشهد و قبولی در کنکور دانشکده فنی دانشگاه تهران بعنوان دانشجوی رشته فنی دانشکده افسری از مهرماه سال ۱۳۲۴ وارد خدمت ارتش شد و تا درجه ستوان یکمی در دانشگاه تهران بتحصیل اشتغال داشت. پس از تسلیم پایاننامه فوقلیسانس خود در رشته الکترومکانیک از دانشکده فنی دانشگاه تهران در سال ۱۳۲۸ به لشکر ۸ خراسان منتقل شد و درجه سروانی بعنوان رئیس تعمیرگاه مخابرات و از سال ۱۳۳۷ که به درجه سرگردی نائل گردید در پست سازمانی معاون مخابرات لشکر ۸ خراسان برای برقراری ارتباطات مخابراتی لشکر با کلیه واحدهای تابع بخصوص مرزهای خراسان و سپاه و ستاد ارتش انجام وظیفه میکرد. تا در مهرماه سال ۱۳۳۹ بنا به درخواست رئیس دانشگاه فردوسی مشهد و موافقت ارتش با حفظ کلیه سوابق خدمتی به دانشگاه فردوسی مشهد منتقل گردید. او از نظر نحوة خدمات نظامی در طبقهبندی ارتش بین همقطاران رسته فنی نفر اول بود. وی در ۱۸ تیر ۱۳۹۵ در سن ۹۲ سالگی درگذشت.
فعالیت ها :
جواد شهرستانی با موافقت ارتش در فرودین ماه ۱۳۲۹ به تدریس فیزیک در دانشگاه پزشکی مشهد و پس از تأسیس دانشکده علوم مسئولیت تدریس فیزیک الکترونیک را در آن دانشکده به عهده گرفت. پس از انتقال به دانشگاه فردوسی به مدت یکسال از طریق دانشگاه برای تحقیق و مطالعات به (ساکله) مرکز تحقیقات رسمی فرانسه اعزام گردید. از جمله سایر اقدامات دانشگاهی او مساعدت برای تأسیس دانشکده علوم در کرمانشاه(دانشگاه رازی کنونی) و قبول عضویت هیئت امنای آن و همچنین حضور در جلسات هیئت امنای دانشگاه فردوسی از سال ۱۳۵۲ تا سال ۱۳۵۶ است. او در اواخر زندگی خویش در بنیاد دانشگاهی فردوسی فعال بود . او همچنین در خرداد ۱۳۴۳ بعنوان اولین رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل برق منطقهای خراسان انتخاب شد. وی نسبت به خرید و نصب و بهرهبرداری از دو دستگاه توربین بخار به ظرفیت ۲۵۰۰۰ کیلو وات (بیش از دو برابر ظرفیت نیروگاه موجود آن زمان) و احداث شبکه انتقال و توزیع نیرو ایجاد شبکه روشنایی شهر مشهد اقدام کرد و تا سال ۱۳۴۷ در شرکت برق مشهد بود . یکی از اقدامات او احداث کوی آب و برق و بنای منازل مسکونی برای کارکنان و کارگران آب و برق مشهد است.
جناب مهندس شهرستانی در سال 42 در شهداری مشهد بادشان گرامی
شهرستانی پس از آنکه از ارتش به دانشگاه منتقل شد علاوه بر تدریس فیزیک در دانشکدههای پزشکی مشهد و ریاست هیئت مدیره و مدیر عاملی برق منطقهای خراسان که تا سال ۱۳۴۷ ادامه داشت از سال ۱۳۴۲ تا سال ۱۳۴۴ بعنوان شهردار مشهد انتخاب شد. در این دوران شهرداری مشهد بعنوان شهرداری نمونه کشور انتخاب و معرفی گردید و به همین دلیل در سال ۱۳۴۷ که برای اولین بار انجمن شهر تهران از طرف مردم انتخاب و تشکیل شد به اتفاق آراء او را بعنوان شهردار تهران انتخاب کرد. این مسئولیت بیش از یکسال ادامه داشت. سپس او به مدت ۴ سال استاندار کرمانشاه بود (در دوران مسولیتش به عنوان استاندار، کرمانشاه در زمینه فضای سبز و درختکاری بعنوان استان نمونه کشور انتخاب گردید). او ۳ سال نیز وزیر راه و ترابری بود و در سال ۱۳۵۶ به عضویت هیئت رئیسه کانون مهندسین ایران درآمد و پس از آن نیز به عنوان رئیس انجمن مهندسین فارغالتحصیل دانشکده فنی انتخاب و برای دومین بار شهردار تهران شد. با تشدید فعالیتهای انقلاب اسلامی و ورود امام خمینی به ایران، در تاریخ شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۵۷ مهندس جواد شهرستانی شهردار تهران تقاضا کرده بود با امام ملاقات و گفتوگو کند. امام خمینی فرمودند ایشان را بعد از استعفا خواهد پذیرفت. شهردار تهران به دنبال این نظر امام از سمت خود استعفا داد. امام بعد از استعفا، شهرستانی را پذیرفت و با ایشان گفتوگو کرد. بعد از پایان این ملاقات، شهرستانی گفت بعد از پایان گفتوگو امام خمینی او را مأمور اداره شهرداری کرده است. خبرنگار سیاسی اطلاعات که در اتاق حاضر بود و شاهد سخنان شهردار با امام خمینی بود. جواد شهرستانی گفت: بنا برخاست اکثریت ملت ایران و تصمیم قاطع ملت، شما رهبر انقلابی هستید که به برکت اسلام به پیروزی خواهد رسید و از آنجا که دولت فعلی غیرقانونی است و این غیرقانونی بودن از سوی ملت ایران و شخص امام مکرراً بازگو شده است، من از سمت خود به عنوان شهردار تهران استعفا میدهم. شهرستانی سپس استعفانامه خود را که بر اساس همین جملات تنظیم شده بود، تسلیم امام کرد. وی سپس گفت: اگر امام ضروری بدانند به عنوان شهردار امام خمینی - نه شهردار دولت - به سر کار خود بازخواهم گشت. امام خمینی گفتند که این مسئله به متن استعفانامه اضافه شود و به شهردار گفتند تصمیم مقتضی را به اطلاع او خواهند رساند. این اولین استعفای یک مقام رسمی و عالرتبه منتخب و منتصب رژیم پهلوی میباشد که در روزهای بحرانی انقلاب تأثیر بسزایی در بیاعتباری و سقوط دولت شاهپور بختیار و پایان بخشیدن به نظام شاهنشاهی داشته است. او در اواخر زندگی خویش در بخش خصوصی بعنوان مجری مجتمع گردشگری گلستان شاندیز به کارهای عمرانی و در بنیاد دانشگاه فردوسی و جامع یاوران خراسان به کارهای اجتماعی مشغول بود .
منابع :
شبکه هنر و معماری ایران ( ستاوین )
fa.wikipedia
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین