نشست : قصه شهر سوم
موضوع : رد پای عقلانیت پست مدرن در شهرسازی
ارائه دهنده : دکتر هادی مهدی نیا
دبير گفت و گو : جمیله منتظر تربتی
مکان : سناباد 41،چها راه اول سمت راست، سالن جلسات پژوهشکده ثامن
زمان : سه شنبه 14 تیر ماه , ساعت ١٧ تا ٢٠
( به دليل تقارن اين جلسه با ماه مبارك رمضان، پايان برنامه با پذيرايي افطار همراه خواهد بود.)
پس از گذر غرب از قرون وسطی و ورود به مدرنیته یک ایده بطور کلی و به عنوان تئوری اصلی مدرنیته از سوی دکارت مطرح شد و آن ایده این بود که بر خلاف قرون وسطی که سنت عامل اصلی و شناساننده جهان به انسان بود از این پس خود انسان با محوریت عقل و منطق شناساننده ی جهان و طبیعت و مفاهیم پیرامون جامعهی غربی قرار گرفت. ایده " جرات دانستن داشته باش" پس زمینهی تمام تحولات این عصر در مغرب زمین قرار گرفت.
پس از گذشت چندی از رنسانس کانت با نظریه ی نقد خرد ناب خود عقل و پشتوانهی مدرنیته را به چالش کشید و این ایده را مطرح کرد که تصوری که انسان از جهان پیرامون به واسطهی عقل دارد با واقعیت ذات جهان دقیقا منطبق نیست. اما این تنها ضربه به اندیشه ی عقل مدرن نبود ،بلکه چندی بعد واقعیتهای جهان و نگاه مدرنیستی و عقل گرا به جهان توسط مارکس و فروید هم به چالش کشیده شد. به تعبیر خود مارکس”جهان از بیرون منظم است و از درون بی نظم.” با این همه باید گفت ضربهی نهایی را نیچه بر پیکرهی عقلانیت مدرن وارد کرد و اعلام نمود آگاهی انسان نسبت به جهان آگاهی کاذب است چون انسان تجربی است اما جهان فرا تجربی است و فراتر از انسان .
بنابراین کلیهی دستاوردهای بشر از جمله علم و فلسفه به چالش کشیده شد و اعلام شد هیچ تضمینی برای قطعی بودن و صحیح بودن دانش وجود ندارد و انسان در تمام ابعاد با عدم قطعیتی شگرف روبرو گردید . این تحول طی قرن بیستم ، اثرات خود را بر بنیان های نظری برنامه ریزی به عنوان نوعی آمریت عقلانی سازمان یافته ، توسط حملات اندیشه های ساختارزدایی دریدا ؛ قدرت ستیزی فوکو و عرصه عمومی و کنش اجتماعی هابرماس گذارده است. بر این اساس از منظر پسامدرن، برنامه ریزی به صورت اعم و برنامه ریزی شهری به شکل اخص می باید به جای پیروی از عقل ناب به یک روند مشارکتی و پلورالیستیک روی آورد تا بتوان امید داشت که به شکل نسبی گامیابی حاصل می گردد."
* ضمن سپاس از دوستان حاضر در قصه شهر سوم ، گزارش تصويري اين جلسه تقديم مي گردد. . .
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
قصه سوم (14 تیرماه 1395)
در ارتباط با قصه شهر :
تجربه گفتگو يكي از مهم ترين دستاوردهاي انساني است. امري كه با گذر زمان آن را به يك ضرورت حتمي در مناسبات جاري ما تبديل نموده است.
تصور بر اين بود كه با گسترش ابزارهاي ارتباطي، جايگزين مناسبي براي گفتگوي رو در رو به عنوان كهن ترين نوع ارتباط پديد آمده است. اما اكنون با عبور از تجارب دهه گذشته تقريبا روشن شده است كه بهترين نوع ارتباط گونه اي است كه بتواند علاوه بر كلمات، لحن ، حس ، چهره و ساير ويژگي هاي بياني افراد را منتقل نمايد.
مشهد با تمامي فرصت هايش، امروز بيش از هر زماني به گفتگو و يا حتي تمرين گفتگو ميان نخبگان خود نيازمند است.
"قصه شهر" تلاشي گروهي است كه مقرر دارد دوشنبه هر هفته ميزبان جمعي از کارشناسان حرفه ای حوزه شهرسازی باشد كه پيرامون يك يا چند تجربه در حوزه شهری، گفتگويي را صورت دهند.
از طریق لینک ذیل می توانید به کانال قصه شهر در تلگرام دسترسی داشته باشید ...
https://telegram.me/ghessehshahr
از طریق لینک ذیل می توانید به پیج فیسبوک قصه شهر دسترسی داشته باشید ...
https://www.facebook.com/groups/ghessehshahr/
از كليه علاقه مندان به این موضوع دعوت می شود تا با حضور در جلسه، حاضرین را از نظرات خود بهره مند سازند. با توجه به محدوديت تعداد در جلسات، جهت اعلام حضور قطعی به @j_montazer در تلگرام پیام ارسال فرماييد.
از اين جهت از همه نخبگان حوزه شهرسازی دعوت مي شود تا جهت ارائه در "قصه شهر" با اَدمين ارتباط حاصل نمايند. همچنين با توجه به ضرورت محدوديت تعداد حاضرين در جلسات گفتگو محور، علاقه مندان مي توانند بعد از طرح موضوع هر جلسه، با پيام به اَدمين آمادگي خود را جهت حضور اعلام نمايند.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: شبکه معماری ایران (ستاوین)
گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین