حرفه : مهندس معمار
تاریخ تولد : 1322
محل تولد : مشهد ، ایران
تاریخ فوت : 7 مرداد 1395
محل فوت : مشهد , ایران
مهندس علی مرصعی در سال ۱۳۲۲ در مشهد به دنیا آمد. تحصیل معماری را سال ۱۳۴۵ در دانشگاه تهران آغاز کرد و هشت سال بعد با دفاع از پایاننامهاش، که دربارهی بافت مشهد با عنوان ستون فقرات سبز شهری به راهنمایی دکتر فلامکی و دکتر ایرج اعتصام بود، فارغ التحصیل شد. علاقهی او به رشتهی معماری پیش از آغاز تحصیل، او را به کار در دفتر مهندس فرزانمهر، مهندس جودت و زیر نظر استاد سیـحون کشانید. مشارکت در طرح مقبره هفت شاعر تبریز ثمرهی این دوران است. شامگاه پنجشنبه هفتم امرداد، مهندس علی مرصعی (اسدی مرصع)، معمار پیشکسوت مشهد، درگذشت
از نخستین کارهای او در مشهد، باید به پاساژ سعادت ، به مساحت ۱۲۰۰ مترمربع در ابتدای خیابان تهران و همچنین حسینیه تهرانیها اشاره کرد که در اطراف حرم مطهر ساخته شد و هر دو در طرح نوسازی اطراف حرم تخریب شدند. طرح این دو بنا را میتوان به نوعی کنار هم نشاندن الگوی شکلی معماری گذشته و ساخت امروزی دانست. ضرباهنگ نما، تکرار پوستهی قوسیشکل و آجرکاری آن نمونهی جالبی از کارهای آن دوره بود که متاسفانه باقی نماند.
پیشتر از آن، او با مشاور خازنی و دکتر پروز در طرح جامع مشهد نیز همکاری داشت.
از دیگر کارهای خاص و مورد علاقهی او ، طراحی منزل مسکونی شخصیاش در خیابان بهشت است . این خانه که در سال ۱۳۶۱ طراحی شد. روابط پلانی روان ، پاسخگویی به عملکردها و توجه به روابط خانواده از ویژگیهای این خانه است. همچنین رعایت همسایگیها، وجود چندین ورودی و پیوند آنها با فضای داخلی خانه، قرار گرفتن آشپزخانه در مركز ساختمان و دسترسی آسان به آن از ورودی اصلی و پارکینگ، ورودی مستقل برای اتاق کار، وجود نور در تمام قسمتهای خانه، ديد از اتاق كار مادر به فضای بازی بچهها، موقعیت پلههای طبقات در بخش خصوصی خانه با وجود نزدیکی به ورودی اصلی، رعایت جزییات اجرایی و استفاده از مصالح واقعی (غیر چسباندنی) حتا در فضاهای داخلی، موقعیت رختکن و سرویس میهمان در ورودی اصلی بدون دید از بخش پذیرایی و توجه به طبیعت؛ خانه را متفاوت از دیگران کرده است.
از دیگر کارهای او میتوان پاساژ مدرس در خیابان دروازه طلایی را نام برد . سازه خاص، فضای بزرگ بدون ستون ، شکستها ، ورودیها و دیدهای پرشمار افزون بر تامین نورو پیوند میان طبقات، فضای اجتماعی دلنشینی نیز به وجود آورده است. ساختمان شکوفا و ساختمان شماره ۱۲ در خیابان دروازه طلایی، چندین ساختمان مسکونی، اداری و هتل از دیگر کارهای این معمار فقید است. او رتبهی اول در مسابقهی طرح فلکه حضرت در سال ۱۳۵۹ را نیز به دست آورد.
او در دانشگاه آزاد اسلامی برای دروس طرح معماری ۳، ۴ و ۷ نیز وظیفه آموزش و راهنمایی دانشجویان را به عهده داشت.
علی مرصعی معتقد بود «در یک اثر معماری خوب، عملکرد و فرم تواما در نظر گرفته میشود. به علاوه استفاده از مصالح موجود و در دسترس نیز بسیار مهم است. در يك کار معماری، نور از اهمیت زیادی برخورداراست و همه فضاها حتا فضاهای کوچک هم باید نور به مقدار کافی داشته باشند.»
پاساژ سعادت . مهندس علی مرصعی
پاساژ سعادت . مهندس علی مرصعی
حسینیه تهرانیها . مهندس علی مرصعی
خانه شخصی . مهندس علی مرصعی
پاساژ مدرس . مهندس علی مرصعی
خانه آزادی . مهندس علی مرصعی
پاساژ شکوفا . مهندس علی مرصعی
ساختمان احمدآباد . مهندس علی مرصعی
خانه حاج عبدا... معمار . مهندس علی مرصعی
مسابقهی طرح اطراف فلکه حضرت. ۱۳۵۹ / رتبهی اول مهندسان بن، علی مرصعی
مسابقهی طرح اطراف فلکه حضرت. ۱۳۵۹ / رتبهی اول مهندسان بن، علی مرصعی
مسابقهی طرح اطراف فلکه حضرت. ۱۳۵۹ / رتبهی اول مهندسان بن، علی مرصعی
مسابقهی طرح اطراف فلکه حضرت. ۱۳۵۹ / رتبهی اول مهندسان بن، علی مرصعی
* منبع اطلاعات و تصاویر فوق :
خانواده محترم مرصعی
کانون هم اندیشی معماری مشهد
پژوهش دانشجویی خانمها مریم یعقوبی، نسرین اسدزاده، آزاده اسکندری، زهرا صفار،عاطفه مرادی و بهناز هادیزاده
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: منابع در متن ذکر گردیده است
گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین - (علیرضا اورعی)