حمام فین با قدمت دوره قاجاریه در مجموعه باغ فین کاشان قرار دارد و از جمله آثار دیدنی این شهر به حساب میآید.
در مجموعه باغ فین کاشان دو حمام کوچک و بزرگ وجود دارد که هر یک داراى خزینه و حوضهاى متعدد آب هستند.
حمام کوچک آن از حیث معمارى چندان مهم نیست؛ اما حمام بزرگ آن با ستونهاى مرمرى و سقف نقاشى شده، بسیار جالب توجه است.
در حمام کوچک باغ فین واقعه قتل امیرکبیر (قهرمان مبارزه با استعمار در دوره قاجار) روى داده است و از این حیث، ارزش و اعتبار تاریخى دارد.
این حمام قدیمی به خاطرقتل میرزا تقی خان امیرکبیر، صدراعظم ناصرالدین شاه قاجار در ۲۰ دی ۱۲۳۰ هجری خورشیدی مشهور است.
در قسمت جنوبی باغ فین دو حمام وجود دارد که به حمام کوچک و بزرگ معروف است، حمام کوچک از آثار دوره صفویه و همراه با بنای اولیه باغ فین ساخته شدهاست. حمام بزرگ در دوران قاجاریه به وسیله فتحعلی شاه ساخته شدهاست.
حمام بزرگ مخصوص امرا و حمام کوچک اختصاص به استفاده خدام داشتهاست. در هر یک از حمامها قسمتهایی شامل ورودی، گرمخانه، آبنما، خزینه، محل نظافت و سربینه (رختکن) به چشم میخورد.
کانالهایی جهت تعویض آب خزینهها و حوضچهها در کف حمامها وجود دارد. دیوار حمامها با عایق رطوبتی مخصوص - ماسه، آهک یا ساروج - پوشانده شدهاست.
این حمام دارای دالانها و راهروهای زیادی است و معماری زیبایی دارد.
حمامهای تاریخی کاشان، از جمله آثار باشکوهی هستند که در دوران صفوی مورد ستایش جهانگردان داخلی و خارجی شده، به طوری که شاردن فرانسوی میگوید: «گرمابه های کاشان فوق العاده عالی خوب و تمیز هستند».
این حمامها با معماری عالی ویژگیهای خاص یکی از پنج عنصر اصلی شهر (مسجد، بازار، خانه، حمام، آب انبار) به شمار میآید.
از جمله حمامهای معروف کاشان میتوان به گرمابههای باغ فین، حمام سلطان امیر احمد، حمام گذرنو، حمام عبدالرزاق خان، حمام محتشم و... اشاره کرد.
مجموعه باغ فین کاشان در سال ۱۳۸۲ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی
گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین - (لقمان کسمایی)