نشست : قصه شهر 21
موضوع : مروری بر مهمترین چالش های پسا انتخاباتی شوراهای اسلامی با تأکید بر شهر مشهد
ارائه دهنده : مجید حیدری چروده ( پژوهشگر مطالعات اجتماعی )
دبير گفت و گو : -----
مکان : سناباد 41 ، چها راه اول سمت راست، سالن جلسات پژوهشکده ثامن
زمان : دو شنبه 28 فروردین ماه 1396 , ساعت 17 الی 20
شوراهای اسلامی شهر و روستا به مثابه یک سازمان برای بهبود عملکرد و تضمین کارآمدی خویش، نیاز به تامین پیش نیازهایی دارند که یکی از مهمترین آنها می تواند شناسایی و حساسیت نسبت به نیازها و تغییر و تحولات محیطی اعم از فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی به منظور کنترل و جهت دهی آنها یا در صورت لزوم انطباق با آنها باشد. تامین پیش نیازهای فوق، نیاز به اعضایی دارند که علاوه بر دانش و تخصص لازم، تجربه کافی برای عضویت در چنین سازمانی را نیز داشته باشند.
اما نگاهی به روند انتخاب و ترکیب اجتماعی اعضای شوراها در طول دوره های گذشته نشان می دهد از یک سو، تمایل عمومی در انتخابات شوراها معطوف به انتخاب چهره های جدید است و از سوی دیگر، تنوع تخصص و تجربه در بین اعضای شوراها به حدی است که رسیدن به توافق و اشتراک مفهومی و وحدت زبانی در بین آنان نیاز به گذشت زمان و برقراری تعاملات طولانی دارد. این مشکل در حالی است که نه تنها تعامل سازمان یافته و مستمری بین اعضای شوراهای قدیم و جدید وجود ندارد بلکه در غیاب احزاب و تشکل های سیاسی فعال، هیچ سازمان دولتی یا غیردولتی برای آماده سازی اعضای جدید و انتقال تجربیات اعضای قدیم به آنان وجود ندارد. امید است که پرداختن به برخی از مهمترین چالش های شوراهای اسلامی شهر مشهد بتواند گامی هر چند کوچک برای ارتقای سطح آگاهی علاقمندان به مدیریت شهری باشد .
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن، مجید حیدری چروده در این نشست با تشریح پژوهشی که درباره «مهمترین چالشهای پساانتخاباتی شوراهای اسلامی شهر مشهد» انجام داده است، عنوان کرد: براساس نتایج این پژوهش در انتخابات شورای شهر نوعی تمایل عمومی برای انتخاب اعضای جدید وجود دارد و البته همین امر باعث میشود که نمایندگان هر دوره از نمایندگان قبلی و تجارب آنها به کلی جدا شوند.
این پژوهشگر اجتماعی افزود: تجربة پژوهشی من در بیست سال گذشته حاکی از این است که مشهد موقعیت خاصی دارد و در مقایسه با تهران و شهرهای دیگر دارای تمایز و تنوع و تکثر قدرت است. به نظر میرسد لزوماً در مشهد همگرایی در بدنه قدرت وجود ندارد و شاهد نوعی واگرایی هستیم. وی در ادامه به وجود دو نوع چالش درون و برون سازمانی در عملکرد ادوار شوراهای مشهد اشاره کرد و گفت: در حوزه چالشهای درونسازمانی، در زمینه انسجام درونی، ضعف جدی وجود دارد. به این معنا که نمایندگان شورا از قبل تجربة گفتوگویی، کار شورایی و امکان آشنایی با یکدیگر را ندارند.
حیدری ادامه داد: نبود رابطه درست بین شورا و شهرداری و تبیین نشدن سطح این روابط برای هر دو طرف و هراس رسانهای دو چالش بزرگ دیگر درونسازمانی محسوب میشوند. وی در توضیح هراس رسانهای گفت: هراس رسانهای بدان معنا است که عضو میترسد با بیان برخی مسائل باعث بروز مشکلاتی برای خود یا سایر اعضای همفکر خود در شورا و شهرداری شود و بر همین اساس چشم بر واقعیتها بسته و گرفتار یک سکوت انفعالی درباره مسائل و مشکلات شهر میشود.
این پژوهشگر اجتماعی در توضیح چالشهای برونسازمانی شوراها نیز گفت: خلأ مدیریت یکپارچه شهری مهمترین چالش برونسازمانی است. گفته میشود شورای شهر باید شورای شهر باشد و نه شورای شهرداری. بنابراین شورای شهر باید در منظومه مدیریت شهری تمام ابعاد خدمات شهری را پاسخگو باشد. جزیرهای شدن دستگاههای خدماتدهنده در بستر شهر از همین چالش نشئت گرفته است.
داده نمایی قصه شهر بیست و یکم
حیدری چروده ادامه داد: کوبیدن بر طبل تمایز در جریان کارزارهای انتخاباتی و سیاسی در مشهد باعث کاهش همگرایی بین نهادهای دولتی و شهری میشود و این دوگانگی تمایز بین ارگانهای دولتی و شهری سرعت حرکت به سوی مدیریت یکپارچه شهری را بسیار کم میکند. وی افزود: جو سیاسی مشهد دچار نوعی دوگانگی سیاسی پررنگ است که همین امر عامل تشدید بحرانهای اجتماعی در سطح شهر است.
این پژوهشگر اجتماعی خاطر نشان کرد: در جمعبندی نهایی باید عنوان کرد، پیامد ضعف انسجام درونی و خلأ مدیریت یکپارچه باعث تشدید ضعف نظارت شده و این امر خود عامل تشدید بحرانهای اجتماعی است. حیدری در پایان گفت: ضعف خردورزی و عقلانیت و ناکارآمدی نهادهایی چون آموزش و پرورش که وظیفة پرورش قدرت فکر و انتقاد را برعهده دارند در کنار ضعف جامعه مدنی فعال و قوی باعث افول مطالبهگری و پاسخخواهی از شورای شهر شده و این امر موجب نابهسامانی در اداره شهر میشود .
در ارتباط با قصه شهر :
- تجربه گفتگو يكي از مهم ترين دستاوردهاي انساني است. امري كه با گذر زمان آن را به يك ضرورت حتمي در مناسبات جاري ما تبديل نموده است.
تصور بر اين بود كه با گسترش ابزارهاي ارتباطي، جايگزين مناسبي براي گفتگوي رو در رو به عنوان كهن ترين نوع ارتباط پديد آمده است. اما اكنون با عبور از تجارب دهه گذشته تقريبا روشن شده است كه بهترين نوع ارتباط گونه اي است كه بتواند علاوه بر كلمات، لحن ، حس ، چهره و ساير ويژگي هاي بياني افراد را منتقل نمايد.
مشهد با تمامي فرصت هايش، امروز بيش از هر زماني به گفتگو و يا حتي تمرين گفتگو ميان نخبگان خود نيازمند است.
"قصه شهر" تلاشي گروهي است كه مقرر دارد دوشنبه هر هفته ميزبان جمعي از کارشناسان حرفه ای حوزه شهرسازی باشد كه پيرامون يك يا چند تجربه در حوزه شهری، گفتگويي را صورت دهند.
از طریق لینک ذیل می توانید به کانال قصه شهر در تلگرام دسترسی داشته باشید ...
از طریق لینک ذیل می توانید به پیج فیسبوک قصه شهر دسترسی داشته باشید ...
https://www.facebook.com/groups/ghessehshahr/
- حضور در جلسات قصه شهر براي عموم آزاد و رایگان است، اما با توجه به ضرورت محدوديت تعداد حاضرين، ثبت نام الزامي است. از اين رو علاقه مندان مي توانند از طريق سامانه ثبت نام قصه شهر به آدرس @ghesseh_shahr_bot در اين جلسه ثبت نام نمايند.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: پژوهشکده ثامن , شبکه معماری ایران (ستاوین)
گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین - (علیرضا اورعی)