گرداوری تصاویر ( طرح موضوع ) : جعفر اعرابی
در این پست با ستاوین همراه باشید تا نگاهی به پاویون های سرپنتین که در فهرست پربازدیدکننده ترین نمایشگاه های معماری در جهان می باشد داشته باشیم ... گالری سرپنتین هر سال از معمارانی که پیش از این در بریتانیا فعالیت حرفهای نداشتهاند، دعوت میکند تا سازهای موقت برای استفاده عموم در هایدپارک لندن طراحی کنند. در این برنامه تاکنون معمارانی چون، فرانک گری، زاها حدید، رم کولهاس، ای وی وی و هرزوگ و دومورون، چون تویو ایتو و گروه معماری سانا، سوفوجیمتو معمار ژاپنی شرکت کردهاند. با ما همراه باشید ...
Zaha Hadid, the highly acclaimed Iraqi-British architect, designed the inaugural pavilion for the Serpentine Gallery Pavilion series - an ambitious programme that has since become a highlight of the design and architecture calendar. Zaha Hadid's structure radically reinvented the accepted idea of a tent or a marquee. It took the form of a triangulated roof structure spanning an impressive internal space of 600sq metres by using a steel primary structure. A folding form of angular flat planes extending to the ground gave an illusion of solidity while at the same time creating a variety of internal spaces.
در سال 2010 و در چهلمین سال افتتاح گالری سرپنتین نیز ، نوول طراحی بنای غرفه(پاویلیون) را به عهده خواهد داشت و امسال طرحی متفاوت ارائه خواهد داد. مرد فرانسوی 64 ساله ای که به عادات ( او در زمستان فقط لباس سیاه رنگ و در تابستان تنها لباس سفید رنگ به تن می کند ) و بناهای غریبش شهرت دارد ، کالبد غرفه (پاویلیون) مذکور را از شیشه ، استیل ، پلی کربنات و پلاستیک طراحی کرده است.طراحی نوول – که از غیر قابل پیش بینی های دنیای معماری است – غرفه (پاویلیونی) سرخ و رنگ و شگفت انگیز در هاید پارک لندن خواهد بود که یک آدیتوریوم ، میزهای تنیس و سایه بان های عظیم با قابلیت جمع شدن را شامل می شود؛ به انضمام دیواری به ارتفاع 12 متر که با زاویه ای در تقابل با جاذبه ، بسمت فضای مجموعه کج شده است . فرم های بنا ، ژئودوزیک و برجسته اند . دیوار آزاد 12 متری آن ، با ایده ی تجسد میزهای تنیس سنتی فرانسوی برپا خواهد شد.
سرخی رنگ غرفه (پاویلیون) نوول ، در تقابل و تضاد با زمینه ی سبز رنگ پارک است ؛ همچنین یادآور باجه های تلفن ، صندوق های پست و اتوبوس های سرخ رنگ لندن خواهد بود. طرح اخیر نوول ، دهمین و برجسته ترین غرفه (پاویلیون) تابستانه ی گالری سرپنتین ، مبدل به روشنی گاه هنر و معماری سال شده است. جولیا پیتون – جونز ، مدیر گالری می گوید : « جمعیت به محض ورود به فضا ، گویی ساختار آن را صاحب می شوند ؛ آن ها می توانند مبلمان را حرکت دهند ، در پاویلیون پیک نیک برپا کنند و یا در آن بازی کنند. در این جا آن ها به گونه ای می توانند با آثار معماران قرین شوند که شاید هیچ کجای دیگر در جهان نتوانند.» . به نقل از وی ، این که نوول دعوت آن ها را برای طراحی دهمین غرفه (پاویلیون) گالری ( به عنوان اولین اثر خود در بریتانیا ) قبول کرده است ، بسیار شگفت آور بوده و افتخاری است که اثری از او در لندن برپا شود. غرف (پاویلیون) نوول ، در حکم یک فضای عمومی ، یک کافه و مکان بحث و گفتگو های منتخب گالری خواهد بود که سالانه دویست و پنجاه هزار بازدیدکننده را پذیراست.
( منبع : سایت اتوود )
پاویلیون سرخ رنگ طراحی نوول ، در تقابل و تضاد با زمینه ی سبز رنگ هاید پارک ، یادآور باجه های تلفن ، صندوق های پست و اتوبوس های سرخ رنگ لندن خواهد بود
پاویلیون سرخ رنگ نوول ، در حکم یک فضای عمومی ، یک کافه و مکان بحث و گفتگو های منتخب گالری خواهد بود .
گالری پاویون سرپنتین 2012 در لندن توسط معماران سوئیسی هرزوگ دی مورن و هنرمند چینی آی وی وی طراحی و تکمیل شده است . پایه پاویون در زیر چمن های باغ کنزینگتون فرو رفته ، مانند یازده پاویون قبل برای ایجاد یک شبکه از ترانشه . دوازده ستون در میان این کانال ها قرار گرفته که هر کدام نماینده یک پاویون از گذشته و حال هستند و همچنین از سقف مدور هم حمایت می کنند . یک استخر آب ، سقف را پوشانده اما برای ارائه یک پلت فرم مرتفع منظره و فضای رقص ، آب این استخر به خوبی تخلیه می شود . کرسی های تحت پوشش چوب پنبه به شکل قارچ ، برای بازدیدکنندگان در زیر این سایه بان صندلی هایی برای نشستن فراهم می کند . این غرفه موقت تا 14 اکتبر باز خواهد بود .
گالري سرپنتين هرسال از معماراني که پيش از اين در بريتانيا فعاليت حرفه اي نداشته اند، دعوت مي کند تا سازه اي موقت براي استفاده عموم در هايدپارک لندن طراحي کنند. پس از تويو ايتو و گروه معماري سانا، «سوفوجيمتو» سومين معمار ژاپني است که طراحي پاويون سرپنتين را عهده دار شده است. امسال نام اين معمار 41ساله در کنار پيشکسوتاني چون فرنک گري، زاها حديد، رم کولهاس، اي وي وي و هرزوگ و دومورون، به عنوان جوان ترين طراح در تاريخ پاويون هاي سرپنتين قرار گرفت. سو فوجيمتو دانش آموخته دانشگاه توکيو و مربي دانشگاه کيوتوست. او در 29سالگي «گروه معماري سوفوجيمتو» را تاسيس کرد و از آن زمان جوايز متعددي را کسب کرده است؛ جايزه فستيوال معماران جهان، جايزه آرکيتکچرال ريويو و شير طلايي سيزدهمين دوسالانه معماري ونيز، از جمله افتخارات اوست. فوجيمتو از آن دست هنرمنداني است که در پي بازخواني ارتباط انسان با محيط ساخته شده هستند. او با الهام گرفتن از ساختارهاي ارگانيک چون لانه پرندگان و غارها، آثار خود را بر پايه فضايي مابين طبيعت و محيط مصنوع شکل مي بخشد.
به زعم وي طرح پاويون سرپنتين 2013 نه معماري خالص است و نه طبيعت ناب، بلکه تلفيق بي همتايي از هردو اينهاست که فرم تازه اي از محيط را خلق مي کند و در آن عناصر طبيعي و انسان ساخت با يکديگر پيوند مي يابند. به گفته فوجيموتو اين پاويون قطعه اي شفاف است که مردم را به تعامل با محيط و کشف وجوه مختلف آن ترغيب مي کند. او طرح خود را«منظري معمارانه» توصيف مي کند که در آن«پوشش سبز گياهان اطراف با هندسه اي ساخته شده درهم مي آميزد.» به نظر مي رسد فوجيمتو در خلق فضايي سيال موفق عمل کرده است. طرح او همانند توده اي از مه در ميان هايدپارک، فرم هاي ارگانيک محيط را به خطوط هندسي الحاق مي کند، به گونه اي که انگار در محيطي پوشيده از گياهان سرسبز حل شده است. بناها و سازه هايي که او طراحي مي کند، اغلب مبتني بر لايه ها و سطوح متعددي هستند که محصوريت نفوذپذير آنها آزادانه فضاها را تعريف مي کنند و فوجيمتو اين خصيصه را«فرم بي فرمي» تعريف مي کند. اين پاويون 350 مترمربع مساحت دارد و مشتمل بر سازه اي مشبک است که به بازديدکنندگان امکان ايجاد ارتباط بصري از درون فضا به بيرون آن و بالعکس را مي دهد.
طرح انعطاف پذير آن نيز به عنوان يک فضاي اجتماعي چندمنظوره، به همراه دو ورودي و کافه درون آن، بازديدکنندگان را تشويق به ورود و تعامل با فضا مي کند. دورنماي اين چيدمان شفاف از برخي مناظر با خطوط ساختمان اصلي گالري تلفيق شده و مرز بين اين دو را محو مي سازد. همچنين به نظر مي رسد بازديدکنندگان در ميان توده اي نيمه شفاف معلق باشند. در واقع استمرار فضايي و تعامل موفق درون و بيرون از خصوصيات اين طرح به شمار مي رود. همان طور که انتظار مي رود کيفيت جزييات و توجه به ساختار، بخش مهم طراحي اين پاويون است. مهندسي سازه پاويون2013 سرپنتين را گروه AECOM بر عهده دارد. از ابتدا اين گروه به همراه فوجيمتو مراحل مختلف طرح را بررسي کرده اند تا عين حفظ مفاهيم معمارانه، به فرم مناسبي نيز دست پيدا کنند. اين تيم ضمن افزايش کارآيي سازه و کاهش مقدار آهن مورد نياز آن، به دنبال سازه اي متناسب با زمان اجراي آن بودند.
در حالي که در يک بناي عادي هزار تا دوهزار اتصال وجود دارد، اين سازه پيچيده از 9هزار اتصال و 20هزار عنصر جداگانه شکل گرفته است. اثر فوجيمتو سازه اي ابرمانند بوده و توسط ميله هايي 20 ميلي متري شکل گرفته که مانند آشيانه اي غول آسا درهم تنيده شده اند. مانيفست فوجيمتو در طراحي بناهاي مسکوني و فرهنگي، تاکيد بر اهميت ايجاد ارتباط ميان فضاهاي درون و بيرون است که نمود آن را مي توان در ديگر آثار او چون«کتابخانه دانشگاه هنر موساشينو» و«خانه بي ديوار» در توکيو نيز مشاهده کرد. به نظر مي رسد پاويون فوجيمتو نه تنها تجسد ايده هاي ارگانيک معمار باشد، بلکه صورتي خيره کننده از انطباق سازه و مفاهيم معمارانه را نمايش دهد.سيزدهمين پاويون سرپنتين از هشتم ژوئن تا 20 اکتبر 2013 در هايدپارک لندن پابرجاست.
( منبع : روزنامه شرق , شماره 1715 , فرنوش فارمر )
چهاردهمین پاویون سرپنتین، با طراحی معمار شیلیایی، اسمیلجان رادیک در هاید پارک لندن، افتتاح گشته است. این ساختمان موقت با 514 مترمربع مساحت، خارج از ورودی اصلی گالری سرپنتین در باغ کنزینگتون قرار گرفته است.پایه های این ساختار نیمه شفاف و استوانه ای شکل، بر روی چند سنگ معدن بزرگ جای گرفته است و به عنوان یک فضای اجتماعی چندمنظوره و انعطاف پذیر طراحی شده و یک کافه عمومی را نیز در خود جای داده است.این پاویون تا 19 اکتبر 2014 برپا خواهد بود. ( منبع : hichgroup )
همچون بیانیهی بیارکه انگلس در معرفی طراحی، این پاویون از چشم اندازهای متنوعی از زاویهها متفاوت ساخته شده است؛ با گذر از یک مستطیل شفاف گسترده به سمت انحنای پایانی آن میروید و مناظر و چشم اندازهای متفاوتی را تجربه مینمایید.
با تمهیدات بصری بسیار، این پروژه دستمایه بزرگی برای عکاسان بزرگ جهان خواهد بود. در این میان، عکاس لوریان گینیتو یکی از پیشگامان عکاسی از این پاویون و انتشار آنها بوده است. در کنار گشایش هفدهمین پاویون گالری سرپنتین، خانههای تابستانی سرپنیتن نیز قرار گرفتهاند؛ خانههایی از کنل ادِیِمی از ان آل ای، بارکو لِیبینگر، یونا فریدمن و آصف خان.
چندی پیش با اعلام انتخاب "بیگ" به عنوان طراح شانزدهمین پاویون سرپنتین، این موسسه فضای الحاقی خود از 4 معمار که هر یک 25 مترمربع از خانه تابستانی را طراحی میکنند را نیز معرفی کرد. این چهار سازه توسط کانله ادیِمی، بارکو لیبینگر، یونا فریدمن و آصف خان طراحی شده است.
این پاویون که از خطی صاف به یک فضای سه بعدی تبدیل میشود با ساختار متفاوت خود در طول روز به یک کافه و در طول شب محل برگزاری مراسم واجرای برنامههای شبانه هنرمندان، نویسندگان و نوازندگان در پارک سرپنتین خواهد بود.
بیارکه انگلس، مؤسس و رئیس معماران بیگ میگوید: "ما تصمیم گرفتیم که بر روی یکی از اساسیترین عناصر معماری کار کنیم: دیوار آجری. به جای اینکه این دیوار از آجر خاک رس ساخته شود یا بلوکهای سنگی، از انباشتی از فریمهای فایبرگلس اکسترود شده ساخته میشود."
جولیا پیتون جونز، مدیر گالری سرپنتین و هانریش اولریش اوبریست، همکار او عنوان کردهاند: "پس از 15 سال، برنامه این پاویون گسترش مییابد. پاویون امسال شامل پنج سازه خواهد بود که توسط پنج معمار با سن بین 36 تا 93 سال طراحی خواهد شد. این پاویون که همانند هر سال در محوطهی سبز گالری سرپنیتن قرار دارد، به چهار خانه تابستانی 25 مترمربعی ملحق خواهد شد."
سرپنتین که از سال ۲۰۰۰ فعالیت خود را آغاز کرده، طی این سالها و با هدایت "جولیا پیتون جونز" مدیر این مرکز، به یک سایت بینالمللی برای طرحهای آزمایشگرانه تبدیل شده و هرساله در فصل تابستان میزبان یکی از هنرمندان عرصه معماری است. تاکنون تعدادی از نامدارترین هنرمندان معمار جهان ازجمله فرانک گری، رم کولهاس، سیسیل بلموند، اسکار نیمایر و زاها حدید تجربههای نوآورانه خود را در این رخداد به نمایش گذاشتهاند.
پاویونهای سرپنتین در فهرست نمایشگاههای معماری پربازدیدکننده جهان قرار دارد. سال گذشته میلادی نیز این رویداد هنری میزبان "سلگا سکانو" طراح و معمار اسپانیایی بود.
گالری سرپنتین هر سال از معمارانی که پیش از این در بریتانیا فعالیت حرفهای نداشتهاند، دعوت میکند تا سازهای موقت برای استفاده عموم در هایدپارک لندن طراحی کنند.
( منبع : هنر آنلاین )
گالری های سرپنتین این بار برای طراحی پاویون سرپنتین 2017، میزبان دیـِبـِدو فرانسیس کِرِ، معمار آفریقایی است که در برلین و شهر زادگاهش گاندو در بورکینوفاسو فعالیت میکند. طراحی پیشنهاد شده از کِرِ، که این تابستان در باغهای کنزینگتون لندن ساخته خواهد شد از یک سقف گسترده تشکیل شده که توسط یک فریم فولادی پشتیبانی شده و همچون تاج پوشش یک درخت به نظر میرسد.
کِرِ گفته است این طرح از یک درخت گرفته شده که محل مرکزی ملاقاتهای زندگی در گاندو را شکل میدهد. یکی از معیارهای انتخاب طراح پاویون سرپنتین، نداشتن یک ساختمان طراحی شده توسط معمار در انگلستان است.
در بیانیه فرانسیس کِرِ برای این طرح پیشنهادی آمده است:
طرح پیشنهادی پاویون سرپنتین 2017، همچون یک جهان هستی کوچک تصور شده؛ یک ساختار انجمن مدار است میان باغ کنزینگتون که ترکیبی از مراجع فرهنگی کشور من بورکینافاسو با تکنیکهای ساخت و ساز تجربی خواهد بود. تجربه من از رشد و بزرگ شدن در روستای بیابانی دورافتاده، آگاهی عمیقی از مفاهیم اجتماعی، پایداری و فرهنگی تاثیرگذار بر طرح القا نموده است. من معتقدم معماران توانایی غافلگیری، اتحاد و الهام بخشی را باهم داشته و واسطهی جنبههای مهمی از جامعه، اقتصاد و محیط زیست باشند.
در بورکینافاسو، این درخت جایی ست که مردم گرد هم جمع شده و زیر سایه شاخههای آن به فعالیتهای رزمره خود و بازی میپردازند. طراحی من برای پاویون گالری سرپنتین دارای یک سقف سایبانی آویزان از فولاد و پوسته ای شفاف برای پوشاندن سازه آن است؛ در حالی که به نور خورشید اجازه ورود به فضا را میدهد اما آن را از باران محافظت میکند. عناصر چوبی خطوط اصلی سقف، سایه ای پویا در فضاهای داخلی ایجاد میکنند. ترکیب ویژگیهایی برای ترویج حس آزادی و اجتماعی، همچون سایهی شاخههای یک درخت، این پاویون را به مکانی برای جمع شدن مردم و اشتراک گذاری تجارب روزانه خود تبدیل میکند.
احساس باز بودن در معماری من اساسی ست. در پاویون، این امر توسط سیستم دیوارها که متشکل ست از بلوکهای چوبی پیش ساخته که بر روی مدول های مثلثی با شکاف اندک و دیافراگمهای میان آنها، حاصل میگردد. باز بودنن به محوطه پاویون، سبکی و شفافیت میبخشد. ترکیب دیوارهای کِرو به چهار بخش، چهار نقطه دسترسی مختلف در پاویون ایجاد مینماید. فاصله میان سقف و دیوارها اجازه میدهد که هوا آزادانه در سراسر فضا به گردش درآید.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: تصاویر : جعفر اعرابی
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین - (علیرضا اورعی)