استادیوم Al Janoub ،اولین ورزشگاه جام جهانی 2022 قطر است که عملیات ساخت و ساز آن به پایان رسیده است.این ورزشگاه توسط زاها حدید با همکاری Aecom ،طراحی گردیده و پروسه طراحی آن از سال 2013 آغاز شده و در 16 می 2019 افتتاح گردید.
استادیوم دارای یک سقف عملیاتی طراحی شده توسط شرکت Schlaich Bergermann و یک سیستم خنک کننده کاسه ای است که تضمین می کند که ورزشگاه در طی ماه های داغ تابستان قطر قابل استفاده باشد.سقف متحرک استادیوم از روکش فلزی همراه با الیاف پلیسه دار شده PTFE در ترکیب با کابل های فلزی شکل گرفته است.زمانی که سقف گسترده می شود،همچون یک بادبان فضای ورزشگاه را پوشش می دهد.
در طراحی این مجموعه ،از اصول طراحی سیستم غیرفعال انرژی خورشیدی (passive) به همراه مدلسازی کامپیوتری و آزمونهای تونل باد برای بالاترین کارایی فضای فیزیکی جهت آسایش هر چه بیشتر بازیکنان و تماشاگران در استادیوم استفاده شده است.
این ورزشگاه بر روی سکوی بزرگی قرار دارد.این سکو، استادیوم را به منظره مجاور متصل میکند و سبب کاهش مقیاس و متعادل شدن آن در دید مخاطب می شود.حفره های سهمی وار بزرگ در سکوها،مناطق فعالیتی متفاوت را تعریف می کنند. مثلا در سمت شرقی، حفرههای ایجاد شده به تماشاچیان اجازه ورود و خروج از استادیوم را میدهند.وید بخش شمال شرقی استادیوم ،یک فروشگاه عمومی است و وید بخش جنوب شرقی، شامل پارک می باشد. وید سمت غربی ، اجازه دسترسی به وسایل نقلیه را میدهد و امکان پیاده شدن در درجه اول برای بازیکنان،مقامات و مقامات عالیرتبه را فراهم می سازد.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: archdaily
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین - (الهه تقی زاده)