اَفراتَخته از روستاهای جنگلی استان گلستان است که یکی از زیباترین و دیدنی ترین مناظر بکر طبیعت را در خود جای داده است. روستایی با جنگل های انبوه چند هزار ساله در جنوب شرقی شهر علیآباد کتول.
برای دیدن زیبایی افراتخته باید به این دهکده سفر کنید. نوشتن ما و خواندن شما نمی تواند حتی گوشه ای از حق مطلب را ادا کند. با این حال برای آنکه انگیزه کافی برای رفتن به افرا تخته پیدا کنید باید برایتان بگوییم که جنگل افراتخته دارای 150 هکتار از جنگلهای 190 میلیون سالهاست. در اطراف افراتخته منطقه شکار ممنوع قرار دارد که گونههای جانوری منحصربهفردی در آن زندگی می کنند.
به جز جنگل، ارتفاعات اطراف روستای افراتخته که از جنگلهای انبوه درختان پهن برگ پوشیده شده اند، زیباترین منظره طبیعی روستا هستند. کوههای افراتخته در شمال، تکیانو در جنوب، ملیارتو در غرب و دره افراتخته در جنوب روستا قرار دارند. این روستای کوهستانی در ارتفاع 1550 متری از سطح دریا قرار گرفته و تحت تأثیر اقلیم کوهستانی، زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل دارد. روستا همچنین پر از چشمههای آب معدنی است که در اطراف آن قرار گرفته و آبشارهای طبیعی زیبایی را هم می توانید در ارتفاعات روستا ببینید که از بلندای 300 تا 2500 متری سرازیر میشوند.
اما افراتخته به جز کوه و جنگل، یک رودخانه هم دارد که در جنوب روستا جریان دارد. وجود همین رودخانه به همراه آب و هوای معتدل منطقه، باعث رونق کشاورزی در آن شده است. در سفر به روستای افراتخته می توانید سری هم به چاه سنگی و باستانی پیرآلا در 2 کیلومتری روستا بزنید و گورستان گبری و حمام قدیمی روستا معروف به کهنه حمام را ببینید که همه بیانگر قدمت زیاد این روستا هستند.
در فاصله نیم کیلومتری روستا، یکی از جنگلهای کمیاب درختان سرخدار (از گونه های نادر جنگلی) ، محفوظ مانده است.
به گفته کارشناسان جنگلداری و منابع طبیعی، سرخدار از معدود درختان سوزنی برگ بومی ایران است که از بقایای رویش های دوران سوم زمین شناسی محسوب می شود. ذخیره گاه های سرخدار افراتخته که در استان گلستان واقع شده از رویشگاه های سرخدار جنگل های شمال ایران است که در آن درختان سرخدار با قدمت بسیار بالا به طور انبوه و گاهی نیز به شکل توده های خالص روییده اند.
براساس مطالعات احمد مصدق استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران قدمت درختان سرخدار در جنگل های شمال ایران بالغ بر 190 میلیون سال است که در جنگل افراتخته در استان گلستان، جنگل 150 هکتاری آن موجود است. این استاد برجسته منابع طبیعی معتقد است باید قطع این درختان در منطقه افراتخته ممنوع شود.
افراتخته یکی از رویشگاه های منحصر به فرد ایران و حتی جهان محسوب می شود که در سال 1371 به عنوان ذخیره گاه ژنتیکی ایران معرفی شده است.
مردم افراتخته :
مردم روستا لباس محلی می پوشند که برای مردان، کت و شلوار، جلیقه و کلاه پشمی است و برای زنان پیراهنهای بلند، پیژامه و جلیقه با روسری. البته لباس زنان در جشنها و مراسم عروسی روستا، با انواع زیرآلات و پولکهای رنگی زیبا تزیین میشود.
درآمد اکثر مردم روستای افراتخته از فعالیتهای زراعی، باغداری و دامداری تأمین میشود؛ گروهی هم در بخش خدمات و صنایع دستی اشتغال دارند. مردم روستای افراتخته به زبان فارسی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
آنها گندم، جو، یونجه، ارزن، پیاز، سیر، لوبیا چیتی و سیبزمینی می کارند و البته دستی هم در کشت گل گاوزبان دارند. پرورش زنبور عسل و تولید عسل هم یکی دیگر از مشاغل مورد علاقه اهالی روستای افراتخته است.
منبع:lastsecond
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین