گمانه‌زنی‌ها از جهت‌یابی صنعت ساختمان پس از تحریم

مجموعه: رویدادها ، تاریخ انتشار: ۲۱ / ۰۱ / ۱۳۹۴ ، شناسه: ۳۹۹ ، بازدید:۳۵۶۹

به دنبال حصول بیانیه مشترک لوزان درباره برنامه هسته ای ایران، گمانه زنی درباره آینده بازارهای اصلی سرمایه شامل طلا، ارز، بورس و مسکن شدت گرفته است.

در این بین اگرچه صنعت ساختمان به صورت مستقیم از آثار توافقات هسته‌ای نتیجه مستقیم نمی‌گیرد اما باتوجه به تاثیرگذاری توافق هسته‌ای بر شرایط کلان اقتصاد و نیز باتوجه به رابطه مستقیم اوضاع اقتصادی و بازار مسکن، از هم اکنون پرسش‌های متعددی درباره آینده بازار مسکن مطرح شده است.

ورود شرکت‌های بزرگ انبوه سازی

دراین زمینه دکتر وکیلی کارشناس مسایل اقتصادی درگفت وگو با خبرنگار «صما» ضمن اشاره کلی به روند مذاکرات ادامه داد: در حال‌حاضر با توجه به اینکه ماحصل مذاکرات طولانی 14 ماهه بین ایران و کشورهای 1+5 منجر به انعقاد تفاهم‌نامه شد، عملا اجرای این تفاهم‌نامه برای هیچ‌یک از طرفین الزام‌آور نیست، بلکه نوعی پیش‌آمادگی برای تهیه یک توافق‌نامه است.

وی قضاوت درباره آثار نهایی توافق‌نامه بر عرصه کلان اقتصاد و بازار مسکن را منوط به انعقاد توافق‌نامه دانست و تصریح کرد: در حال‌حاضر تحریم‌های بین‌المللی باعث شده حجم انبوهی از درآمدهای مالی نزد کشورهای مختلف بلوکه شود و اگر دامنه رفع تحریم‌ها به گونه‌ای باشد که منجر به بازگشت این منابع شود قطعا یک گشایش زیادی در امکانات مالی کشور ایجاد می‌شود.

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به تاثیر مثبت توافق نهایی بر عرصه اقتصاد کلان کشور در عین حال گفت: تحریم‌های بین‌المللی باعث دور افتادن بازار سرمایه بین‌المللی و جدا شدن سرمایه‌گذاران خارجی از بازار شده بود.

وی خاطر نشان کرد: بدون شک رفع تحریم‌ها شرایط مساعدی را برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و ورود شرکت‌های فعال و بزرگ انبوه‌ساز که سال‌ها متقاضی و علاقه‌مند به فعالیت در بازارمسکن ایران بوده‌اند را فراهم می‌کند.

وکیلی با اشاره به شرایط کلی بازار مسکن گفت: در حال‌حاضر تحت تاثیر شرایط جهش جمعیتی در دهه 60، حجم قابل‌توجهی تقاضای انباشت شده در حدود 5 تا 7 میلیون تومان واحد مسکونی نیاز به تولید مسکن وجود دارد که همین امر جذابیت پنهانی را در فضای این بازار مستقر کرده است.

بی‌نیازی از منابع داخلی برای تامین مسکن

وی رفع تحریم‌ها را سبب ورود شرکت‌های فاینانسور و سازنده که هم تامین‌کننده منابع مالی و هم مجری ساخت هستند دانست و گفت: در یک پیش‌بینی خوش‌بینانه چنانچه فرآیند مربوط به مذاکرات منجر به رفع تحریم‌ها شود می‌توان امیدوار بود که با سرازیرشدن منابع مالی به بازار سرمایه مسکن از شدت اتکا به منابع داخلی کاسته شود و با ورود سرمایه‌گذاران خارجی شاهد رونق مسکن و تاثیر آن بر عرضه قابل توجه و تعادل قیمت‌ها باشیم.

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه همچنین افزود: اصولا سرمایه‌گذاران خارجی برای انجام سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن سایر کشور چند مسئله شاخص یعنی امنیت اصل سرمایه و سهولت نقل و انتقالات تجهیزات و ماشین‌آلات ساخت و ساز و سهولت برگشت سود سرمایه‌گذار را مدنظر قرار می‌دهند.

وی گفت: تاکنون تحت تاثیر تحریم‌های بین‌المللی شرایط مساعد برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی مهیا نبوده است و موانع و معضلات ناشی از نقل و انتقالات مالی سبب شده بود که سرمایه‌گذاران رغبت چندانی برای سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن نداشته باشند.

وکیلی ادامه داد: در نتیجه این امر بسیاری از شرکت‌های خارجی، بازارهای دیگری نظیر مالزی، اسپانیا، ترکیه و... را برای انجام سرمایه‌گذاری در حوزه مسکن انتخاب کردند.

این استاد دانشگاه در همین حال به آثار روانی ناشی از تحریم‌های بین‌المللی اشاره کرد و گفت: رفع تحریم‌ها آثار روانی مثبتی با خود به همراه دارد و اگرچه ممکن است توافق نهایی در درازمدت انجام شود اما در عین حال می‌تواند آثار روانی بسیار خوبی به همراه داشته باشد.

وی همچنین زمان احتمالی تاثیرپذیری بازار مسکن از تفاهم هسته‌ای را حدود یکسال و نیم ارزیابی کرد و تصریح کرد: بدون شک بازگشت اقتصاد به یک شرایط طبیعی زمان‌بر است و بر این اساس تحرک اساسی در بازار مسکن تحت تاثیر حضور سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی نیاز به یک بازه زمانی در حدود یکسال و نیم دارد.

وکیلی گفت: اما نباید از آثار روانی مقطعی تفاهم هسته‌ای بر بازار مسکن نیز غفلت کرد، به طوری که حتی اگر رفع تحریم‌ها به یکباره صورت نگیرد، اما قطعا آثار روانی آن همزمان با آغاز رفع تحریم‌ها بر بازار مسکن ایجاد خواهد شد.

رونق معاملات مسکن با لغو تحریم‌ها

در همین حال بابک حاجیان کارشناس اقتصاد مسکن نیز به گمانه‌زنی درباره آثار لغو تحریم‌ها بر بازار مسکن پرداخت و در گفتگو با «صما» با تاکید بر اینکه با توجه به نامشخص بودن جزییات مربوط به تفاهم هسته‌ای نمی توان دقیق به پیش‌بینی وضعیت بازار مسکن بعد از لغو تحریم پرداخت در عین حال اظهار داشت: به طور کلی می‌توان پیش‌بینی کرد که شاخص‌ترین اثرپذیری بازار مسکن از مذاکرات هسته‌ای بروز تقاضای بالفعل و بالقوه مسکن خواهد بود.

وی سردرگمی خریداران مسکن از وضعیت اقتصاد کشور را عامل مهمی در توقف خریداران از انجام معامله ارزیابی کرد و گفت: بسیاری از مصرف‌کنندگان بالفعل و بالقوه بازار مسکن به دلیل نامشخص بودن شرایط اقتصادی خرید خود را به تعویق انداخته، این در حالی است که توافق هسته‌ای باعث می‌شود که آنها از این شرایط خارج شده و تصمیم نهایی خود را برای انجام معاملات مسکن اجرایی کنند.

وی در عین حال ورود سرمایه‌گذاران خارجی را از دیگر دستاوردهای مذاکرات هسته‌ای برای بازار مسکن ارزیابی و تاکید کرد: در حال حاضر بین کشورهای فرانسه و آمریکا رقابت تنگاتنگی برای سرمایه‌گذاری در بازار صنعت خودروی ایران ایجاد داشته است و بالطبع نمونه این رقابت در سایر بازارها و از جمله بازار مسکن نیز ایجاد خواهد شد.

هجوم شرکت‌های تولید کننده مصالح ساختمانی

حاجیان ادامه داد: در نتیجه این امر بسیاری از تولیدکننده‌های مصالح ساختمانی برای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن ایران ورود پیدا خواهند کرد که نتیجه آن افزایش عرضه مسکن و نیز ایجاد تعادل در این بازار خواهد شد.

وی همچنین سومین دستاورد مذاکرات هسته‌ای برای بازار مسکن را نیز اینگونه برشمرد: با توجه به اینکه از رهگذر لغو تحریم‌ها منابع بلوکه شده هنگفتی آزاد خواهد شد، چنانچه این منابع به صندوق توسعه ملی بازگردد و از آن منابع برای توسعه زیرساخت‌ها و ازجمله صنعت ساختمان استفاده شود، شاهد ایجاد رونق در بازار مسکن خواهیم بود.

رونق بازارمسکن حتمی است

ازدیگرسو در ادامه این اظهارات باقر میلانی- کارشناس مسکن نیز در گفتگو با خبرنگار «صما» ایجاد رونق در بازار مسکن تحت تاثیر مذاکرات هسته‌ای را حتمی دانست و گفت: بازارهای اصلی سرمایه شامل ارز، مسکن، بورس و طلا بدون شک تاثیر مثبتی از توافق هسته‌ای خواهند گرفت.

وی با ذکر مثال ادامه داد: به عنوان مثال در حال‌حاضر شاخص بورس تحت تاثیر آثار روانی مثبت ناشی از توافق هسته‌ای افزایش یافته است.

وی تاکید کرد: بنابراین طبیعی است که سایر بازارهای سرمایه و از جمله بازار مسکن نیز از توافق هسته‌ای تاثیر مثبتی بگیرند.

میلانی ادامه داد: بدون شک توافق هسته‌ای باعث خواهد شد که رونق به بازار مسکن بازگردد و این بازار پس از تجربه سال‌ها رخوت و رکود بالاخره رنگ رونق را ببینند.

منبع : شبکه اطلاع رسانی صما

تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین می‌باشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .

دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .

آیا تمایل دارید نام ، برند و محصولات شما برای مخاطبین ما نمایش داده شود؟ ( اینجا کلیک کنید )

گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین

تبلیغات

شبکه هنر و معماری ستاوین

استفاده از محتوای سایت با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق مادی و معنوی , محتوا و طراحی متعلق به شبکه هنر و معماری ستاوین می باشد .