دبی بعنوان یک کلان شهر به رشد خود ادامه می دهد و برای تسهیل حرکت مردم در این شهر، زیرساختها و شبکه حمل و نقل عمومی در حال گسترش است. آژانس حمل و نقل عمومی دوبی به همین منظور در سال ۲۰۰۵ تاسیس شد.
احمد بدروسیان، مدیر عامل آٓژانس حمل و نقل عمومی دبی می گوید: «دوبی حدود سه میلیون جمعیت دارد و هر ساله حدود ۲۰ میلیون بازدید کننده به دبی می آیند. اولویت اصلی ما این است که این افراد بتوانند به بهترین نحو و البته به شیوه پایدار و امن جابهجا شوند.»
در طول ۱۵ سال اخیر، شبکه حمل نقل شامل مترو، اتوبوس، تراموا، تاکسیهای آبی، راهاهن و همچنین ناوگان اتومبیلهای برقی گسترش یافتهاند. اما اینها تنها وسایل سفر در آینده نزدیک در دبی نخواهند بود.
ویرجین هایپرلوپ (Virgin Hyperloop) یک وسیله حمل و نقل زیرزمینی است که شامل کپسولهایی است که می توانند مسافران را با سرعت زیاد جابهجا کنند. هایپرلوپ ماه گذشته در لاسوگاس با حمل موفقیت آمیز نخستین سرنشین ها تاریخساز شد. این پروژه چند میلیارد یورویی زمان سفر بین دوبی و ابوظبی را از بیش از یک ساعت به ۱۲ دقیقه کاهش می دهد. سرمایهگذاری قابل توجهی از طرف شرکت «دی پی وورد» مسقر در دبی که راهحلهای هوشمند ارایه می کند، در این پروژه صورت گرفته است.»
سلطان احمد بن سلیم، رئیس هیات مدیره ویرچین هایپرلوپ و مدیرعامل «دی پی وورد» می گوید: «فنآوری جدید ستون فقرات اقتصاد امروز ماست. دولت الکترونیکی، دولت هوشمند و همه انواع تکنولوژیها را در دبی استفاده می کنیم و برای ما بسیار مناسب است. من واقعا خوشحالم و افتخار می کنم که ما توانستیم دو نفر را در این کپسول قرار دهیم و آنها با سرعت صد و هفتاد و دو کیلومتر در ساعت در این تونل به حرکت درآیند.»
احمد بدروسیان می افزاید: «شما باید ریسکپذیر باشید و اولین نفری باشید که این نوع تکنولوژی را به کار می گیرید. البته، باید ریسکها را محاسبه کرد اما نهایتا، ما در گذشته ثابت کردهایم که آماده پذیرش ریسک هستیم. مثلا ما اولین آزمایش تاکسی هوایی اتوماتیک را در سال ۲۰۱۷ انجام دادیم. این نشان می دهد که هدف دبی تبدیل شدن به یکی از نخستین شهرهای جهان است که دارای یک سرویس تاکسی هوایی مستقل باشد. موضوع دیگر انعطافپذیری است. به نظر من ما در گذشته ثابت کردهایم که بسیار انعطافپذیر هستیم. تصمیم گیری در شهر ما بسیار سریع انجام می گیرد و بنابراین ما قادریم مقررات و سیاستهای خود را در مقایسه با سایر شهرها خیلی سریع تغییر دهیم تا بتوانیم این تکنولوژی را بکار بگیریم و به جلو برویم.»
هدف شورای آینده دبی افزایش استفاده از حمل و نقل عمومی است و همچنین این هدف را دنبال می کند که تا سال ۲۰۳۰، ۲۵ درصد سفرها با وسایل خوکار صورت گیرد. اداره حمل و نقل همچنین انواع مختلفی خودروهای خودران و راهحل های خودکار را آزمایش می کند. در آینده نزدیک، دبی قصد دارد سیستم ریلی معلق یا کپسول های هوایی جدید را راهاندازی کند تا انقلابی در سفر شهری ایجاد کند.»
تمایل به حمل و نقل سازگار با محیط زیست، ایمن و راحت در سالهای اخیر افزایش یافته است. اما با شیوع کرونا، شاهد محبوبیت بیشتر حمل و نقل شخصی هستیم. مواردی مانند این وسیله، اسکوترهای برقی و دوچرخههای الکترونیکی که محبوبیت زیادی کسب کردهآند و تقاضای زیادی دارند.این اشکال جدید حمل و نقل برای مردم و شرکتها تلاش دارند که بخشی از سفرهای مردم را ایمنتر و سریعتر کنند.
ادم ریگوی، مدیر عامل «وان موتو» می گوید: «هنگامی که به حمل و نقل شخصی نگاه می کنید ما روی اولین و آخرین کیلومترهای سفر متمرکز می شویم بنابراین روشهای راحتتری را در نظرداریم که از استفاده از اسکوترها شروع می شود. از منظر سلامت، شما دوچرخههای برقی را دارید و سپس موتورهای شخصی را. آینده حمل و نقل از نظر من بر اساس معیار راحتی در نخستین و آخرین کیلومترهای سفر است. شما می خواهید بدانید که وقتی از خانهتان بیرون می آیید بتوانید وسیلهای را داشته باشید که از آن استفاده کنید. بعد مسافت اصلی را با خودرو طی کنید. من فکر می کنم که حمل و نقل مشارکتی در آینده ارجحیت پیدا کند.»
هدف داشتن امکان تحرک بصورت چندوجهی است، امری که از نظر اقتصادی مثبت است، برای محیط زیست بهتر و سالم تر و زمان سفر را کاهش می دهد.
سلطان احمد بن سلیم می افزاید: «زیبایی هایپرلوپ این است که سفر چند دقیقه طول می کشند. شهرها و ترافیک و دسترسی به مرکز شهر مشکلات بزرگی است. شهرهایی که در حال گسترش هستند محدودیت زیادی برای گسترش بزرگراهها دارند. همچنین محدودیتهایی برای افزایش متروها دارید. هدف هایپرلوپ فروش زمان به مردم است. تنها چیزی که شما نمی توانید در جهان بخرید، زمان است و مردم نمی خواهند برای ساعتها در ترافیک گیر کنند. همچنین اگر آنها بخواهند از شهرهایی که خیلی دور است سفر کنند، ساعتها وقت می گیرد و هایپرلوپ برای این مشکلات راهحل دارد.»
روشن است که روشهای سفر در حال تغییر است و دبی آماده ورود به رقابت بر سر بهترین روشهای حمل و نقل شهری است.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: euronews
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین - (الهه تقی زاده)