روایت یک تجربه 17
پروژه : مسجد یزدی آبادی ها
معمار : عباس احمدی
مکان : ایران ، خراسان رضوی ، مشهد
سیر تکوین هنر و معماری اسلامی در طی دوره های مختلف در مسجد نمود و ظهور پیدا کرده، بسیاری از مساجد تاریخی و بزرگ فعلی موجود در جهان اسلام در ابتدای ساخت و شکل گیری بسیار ساده بودند اما در طی سالیان متمادی و درطول تاریخ بسیاری از هنرهای نوین که برخاسته از ذوق و قریحه ذاتی هنرمندان مسلمان بود در این مساجد شکل گرفت و تکامل یافت و در هر عصری هنر و معماری تازه ابداع شد .
مسجد یزدی آبادیها از مجموعه پروژههای میدان شهدا در محدوده هشتآباد است که با زیربنایی بالغ بر 1900 مترمربع احداث میشود. این مسجد در پنج طبقه و به صورت دو طبقه زیر زمین و طبقات یک و دو و سه طراحی شده است. این بنا مجهز به دو شبستان اختصاصی است که در یک ترکیب واحد، فضای محصور گنبد و قاعدهای دوار را تداعی میکند. در دیگر قسمتهای این ساختمان کتابخانهای با مساحت معادل شبستان، مجموعه آموزشی و بخش اداری قرار دارد. در طبقات زیرین شبستان دو سالن اجتماعات با گنجایش تقریبی 300 نفر، سرویس بهداشتی و آشپزخانه مستقل طراحی شده است که در ایام خاص و مراسم آئینی پذیرای حضور مجاوران و زائران خواهد بود.
جایی که مسجد حضور معنوی دارد، درکنار و جوار آن مراکز خدمات عمومی و عام المنفعه شکل می گیرد و این نوعی زمینه سازی جهت ایجاد همگرایی در این جوامع است، امروزه با توجه به نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده در کلیه شهرها مساجدی که در بافت فرسوده قرار دارند هم واجد شرایط نوسازی و بهسازی هستند .
در طرح میدان شهدای مشهد که از سال ۸۳ آغاز گردیده بیش از ۷۰ پروژه برای نوسازی و ساخت در نظر گرفته شده است که ۲ پروژه بزرگ آن مربوط به نوسازی مساجد قدیمی میدان شهدا می باشد. مسجد و حسینیه یزدی آبادیها در سال ۱۲۷۱ در شمال غربی تاسیس شد و در طی بیش از صد سال فعالیت مکانی برای برگزاری انواع مراسمات مذهبی و سیاسی بوده است، با پیشرفت پروژه عظیم میدان شهدا و قرار گرفتن این مسجد در طرح عملیات نوسازی این مسجد آغاز گردید و سرانجام در خرداد سال ۹۴ با حضور مسئولین کشوری، استانی و شهری به بهره برداری رسید.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: شبکه هنر و معماری ستاوین
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین - (علیرضا اورعی)