در این پست با شبکه هنر و معماری ستاوین همراه باشید تا نگاهی به موضوع فضاهای شهری (Urban Spaces) داشته باشیم ... در طول تاريخ، همواره تصور بشر و به تبع آن تعريف وي از فضا و فضاي شهري دچار تغييرات شگرفي گشته است. امروزه اساسا فضاي شهري بعدي اجتماعي از تعريف فضاي صرف شناخته مي شود؛ هرچند هنوز هم عمده شناخت ، تحليل و طراحي فضا در شهرها بيشتر با تاكيد بر جنبه هاي زيبايي شناختي و با تكيه بر نظريات فرماليستي صورت مي پذيرد و به محتوا كمتر توجه مي شود.
فضای شهری به عنوان یکی از زیر مجموعه های مفهوم فضا، از مقوله ی فضا مستثنی نیست. بدین معنی که ابعاد اجتماعی و فیزیکی شهر رابطه ای پویا بایکدیگر دارند.
در واقع فضای شهری مشتمل دو فضای اجتماعی و فیزیکی میشود. فضای شهری بستر مشترکی است که مردم فعالیتهای کارکردی و مراسمی را که پیوند دهنده ی اعضای جامعه است، در آن انجام می دهند
صحنه ای است که بر روی آن نمایش زندگی جمعی، در معرض دید قرار میگیرد.
فضای شهری فضایی است که در آن با سایر انسان هایی که حتی نمی شناسیم ، سهیم هستیم
مردمی که در اقوام، دوستان یا همکار ما نیستند. فضایی است برای سیاست، مذهب، دادوستد و ورزشی. فضایی برای همزیستی مسالمت آمیز و برخوردهای غیر شخصی در واقع میتوان فضاهای شهری را معادل عرصه های عمومی نیز توصیف نمود. بسیاری عقیده دارند که فضای شهری از دو جنبه کالبدی و اجتماعی مورد ارزیابی اندیشمندان قرار گرفته است. بدین معنا که بررسی های کالبدی بیشتر از نگاه معماران و بررسی های اجتماعی از دید جامعه شناسان شهری، برنامه ریزان و جغرافی دانان شهری بوده است. ( مقاله طراحی و معماری فضای شهری با تکیه بر اهمیت نقش فضا در محیط ، غلامرضا عباسی )
برای شناختن فضای شهری نخست باید دو مقوله را شناحت :
1- فضا
2- شهر
فضا ( space ) : فضای خالی ، مکانی که مابین عناصر ساخته شده، و مشاهدات واقع می شوند ( عرصه خالی) محیط پیرامون را اگر بشناسیم می توانیم به دو عرصة ساخته شده و ساخته نشده تقسیم کنیم.
- محیط های ساخته نشده فضا
- محیط های ساخته شده توده که همان ساخت و سازها و ساختمانها است
فضای شهری : عرصه های خالی و ساخته نشده محیط پیرامون که در شهرها قابل مشاهده و درک می باشد و محل حرکت استفاده و تکاپوی طیف عام مردم و شهروندان میباشد و قابلیت جانمایی کلیه فعالیتها و خدمات شهری را دارد.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین - (علیرضا اورعی)