اهمیت این نمایشگاه و پیامدها و دستاوردهای آن برای هر کشور، آن چنان ارزشمند است که امروزه به عنوان سومین رویداد مهم جهان پس از مسابقات جام جهانی فوتبال و بازیهای المپیک شناخته شده و نام المپیک فرهنگ ملل ،را برای آن برگزیدهاند. شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران، ازسال 1381 به نمایندگی از ایران به عضویت BIE درآمده و سازماندهی حضور در اکسپوها را برعهده گرفته است.
ایران، به عنوان کشوری که نمایندگی اقوام مختلف را برعهده داشته و از تنوع گستردهی زیستی، اجتماعی و فرهنگی برخوردار میباشد، از دیرباز به عنوان پلی مهم و استراتژیک بین فرهنگ شرق و غرب مورد توجه قرار داشته است.
سرانجام پس از کش و قوس های فراوان در مسیر طرح معماری غرفه ایران در اکسپو سال 2015 میلان و برگزاری مسابقه معماری و اتفاقات ریز و درشت ، تلخ و شیرین ، عجیب و واقعی ، اخلاقی و غیر اخلاقی ، حرفه ای و غیر حرفه ای و .... در طی حدود 1/5 سال گذشته از بهمن 91 ( روز فراخوان مسابقه معماری اکسپو تا روز 12 خرداد 93 ، روز ملی ایتالیا ) طرح معماری منتخب و مصوب غرفه ایران در المپیک فرهنگی اکسپو در مراسم روز ملی ایتالیا ( 2 جون 2014 ) در باغ سفارت ایتالیا همزمان با ضیافت شامی به همین منظور رونمایی شد .
پاویون ایران در اکسپو میلان 2015 ،در ابعاد مختلف با بهره گیری از آخرین تکنولوزیهای روز دنیا برای معرفی و به نمایش گذاشتن فرهنگ و آداب و سنن ایرانی ،خصوصاً سفره های ایران زمین ،در معرض بازدید جهانیان قرار گرفته است.
غرفه ایران در اکسپو 2015 با توجه به موضوع "تغذیه جهانی: انرژی برای حیات" و همچنین این اعتقاد که بشر میهمان خداوند بر روی زمین است، در محیطی به مساحت 1950 متر و بصورت یک سفره طراحی شده است. طرح مفهومی این سازه که بر اساس سه اصل سنت، دوامپذیری و تنوع ساخته شده است، توسط تیم معماران به ریاست کامران صفامنش، آماده شده و فاز اول پیشرفته آن توسط مهندسان مشاور معماری راه شهر و فاز دوم توسط استویوی ایتالیایی RPA S.r.i توسعه یافته است.
غرفه ایران، در دو طبقه ساخته شده است و طبقه بالا به فضای نمایشگاهی اختصاص داده شده و به هفت منطقه جوی تقسیم شده و در طبقه پایین، محصولات صنایعدستی و جاذبه های گردشگری و غذاهای ایرانی و سایر خدمات لازم برای بازدیدکنندهها عرضه می شود.
تمرکز اصلی طراحی غرفه ایران بر روی طبیعت و تنوع اقلیمی، سفره ایرانی و غذای متنوع و رنگارنگ، با بهرهگیری از قدمت فرهنگی و با اشاره به اقوام ایرانی است. بر این اساس، در طرح پاویون ایران از عناصر طبیعی بهره گرفته شده و چگونگی مصرف انرژی با الهام از بادگیرهای ایران و نحوه استفاده از عوامل جوی، چون رطوبت و باد، نمایش داده شده است.
طرح پاویون ایران، یک سفره ایرانی است که از باغ کشاورزی آغاز میشود و از تنوع هفت اقلیم میگذرد. طبقه اول آن در حال پرواز است، یک رستوران در طبقه زیرین، با هفت تخت چوبی بر روی نیزار و هفت مکان برای ارائه محصولات ایرانی وجود دارد و سپس به طبقه بالا که سرزمین نام دارد، وارد میشود.
سفره به شکلی نمادین در معماری غرفهی ایران نمود یافته است. استخوان بندی اصلی کار، غرفهای باز و مستطیل شکل است که گویی بخشی از آن به سمت داخل تا خورده و در کل شبیه به یک چادر است. پوستهی داخلی کار نیز سفرهای قلابدوزی شده را در ذهن بینندهی آشنا، تداعی میکند. بافتهایی که فرهنگ و آداب و سنن و نوع تغذیه ایرانیها را به مخاطب معرفی نموده و وضعیت کشاورزی و محصولات آن را از گذشته تا به امروز، به شکلی نمادین به نمایش میگذارد.
سطح رویی کار به نرمی به صورت دیوارههایی موّاج تا خورده است که سلولهای مثلثی شکل متعددی را در برمیگیرند، سلولهایی که چشماندازهای متنوعی را در معرض دید عموم قرار میدهند. در قسمت فوقانی نیز پوششی از موزائیکهایی از جنس آیینه، تمامی اتفاقات قسمت زیرین را به نمایش میگذارند.در طراحی کلی این سازه، طبیعت، محیط زیست، فرهنگ، سبک زندگی و وضعیت گردشگری ایران در اشکال مختلف مورد توجه بوده و به ویژه ارتباط آنها با آشپزی، رژیم غذایی و خوراکهای ایرانی مد نظر قرار گرفته است.
طبق گفته "کامران صفامنش" ،خدمات فاز یک معماری با هدایت و مدیریت وی، در مهندسین مشاور ره شهر انجام شده و انجام خدمات اجرایی و فاز 2 و اجرا توسط شرکت های ایتالیایی در دست اقدام می باشد و از اهداف ایشان انتقال این پروژه به جزیره کیش پس از 6 ماه فعالیت آن در میلان خواهد بود .در خاتمه نیز لازم است خوشحالی خود را از به ثمر نشستن تلاش بسیاری از علاقمندان و مهندسان معمار در رده های مدیریتی و کارشناسی در تغییر نگرش مدیران نمایشگاه و ستاد اکسپو و ارتقاء دانش و جهان بینی آنان نسبت به شیوه حضور در المپیک فرهنگی اکسپو اعلام نمایم.مسیر دشوار و بسیار طاقت فرسایی بود تا مدیران این نهاد معظم دولتی متوجه ضرورت حضور آبرومند در این آوردگاه شوند و نمایش مضحک ، سطحی و کاریکاتورگونه اکسپو های قبلی تبدیل به یک طرح معماری آبرومند ، با کیفیت و دارای ارزش فرهنگی ایرانی در اکسپو 2015 میلان گردد.
لازم به ذکر است : ساعات کار نمایشگاه از 9 صبح لغایت 10 شب بوده و پيش بيني مي شود اكسپو ميلان، در 6 ماه برگزاری بالغ بر20 میلیون بازديدكننده داشته باشد و بر این اساس، بیش از 2 میلیون نفر از پاویون ایران بازدیدخواهند نمود .
در خاتمه ،بخشی از روند ساخت این پروژه و طرح اجرا شده را میبینیم . . .
منابع :
designboom
itecture.ir
iranexpo2015.ir
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین