در این پست نگاهی خواهیم داشت به یک جنگل وارونه ،نامی که برای پاویون فرانسه در اکسپو 2015 میلان برگزیده شده است . همچون روال گذشته ،که به بررسی پاویون های مختلف این رویداد عظیم پرداختیم ، اینک سری به پاویون کشور فرانسه خواهیم زد ، با ما همراه باشید . . .
سالهاست که فرانسه ،مرحله گذار از یک اقتصاد مدرن و مرفه همراه با مالکیت دولتی ،به یک اقتصاد مبتنی بر مکانیزم بازار را طی میکند. در سال ۲۰۰۴،شرکتهای فرانسوی، ۳/۵۷ میلیارد دلار در دیگر کشورها سرمایهگذاری کردند ،تا به این ترتیب فرانسه، پس از آمریکا بزرگترین کشور سرمایهگذار در بازارهای جهانی باشد.
پاویون فرانسه ،یک سازه عظیم ،با مساحت ۳۶۰۰ متر مربع که برای دیدن آن باید زمان زیادی را صرف کنید. آنوک لژاندر و نیکولاس دسمازیرس، مسئولیت طراحی و ساخت این پاویون را در ۱۰ ماه و با صرف هزینهای حدود 14 میلیون یورو برعهده گرفتند. این مهندسان کهنهکار پیش از این، در سال ۲۰۰۰ میلادی نیز به عنوان طراحان پاویون فرانسه فعال بودند.
بنایی به وسعت بیش از 2000 مترمربع ، با داشتن حدود 1100 مترمربع فضای مفهومی ، بر پایه چهار ستون ، بر گرفته از هویت و تاریخ فرانسه ،غرفه ای که توانسته تقریبا پیام کشور فرانسه را به مخاطبین خود بیان کند . دارای جذابیت ، دیدنی ، دراماتیک،.... و همه با استفاده از متریال چوب طبیعی . . .
پیشبینی شده که تا سال ۲۰۵۰، بیش از ۹ میلیارد نفر روی کره زمین زندگی خواهند کرد. برنامههای فرانسه در این زمینه به گونهای طرحریزی شده تا با ارائه ایدههای جدید و مدرن زندگی را برای جمعیتی ۹میلیاردی روی کره زمین مهیا کنند. در هر کدام از مانیتورهای بیشماری که در جایجای این پاویون قرار گرفتهاند، ایدههایی برای تعامل بشر با زندگی آینده به تصویر کشیده شده که بهطور مستمر پخش میشوند. شعار «تولید بیشتر نه! تولید بهتر آری» برای این پاویون بزرگ انتخاب شده که نشان میدهد، فناوریهای آینده فرانسه قرار است ،در خدمت تولیدات با کیفیت باشد و از این طریق جلوی هدر رفتن منابع طبیعی گرفته شود.
فیلمی در سایت رسمی اکسپو قرار داده شده ،که نشان میدهد شکل این سازه از پستی و بلندیهای یک بخش خاص در فرانسه الهام گرفته شده و در واقع ناهمواریهای داخل این سازه، کوهها و تپههایی قدیمی و مربوط به منطقهای گردشگری هستند. نکته جذاب در این زمینه، آن است که هر بخش از سازه با توجه به موضوع مورد بحث در آن، یک طراحی منحصربهفرد و غیرعادی دارد.
آمارها، نشان میدهد که حضور فرانسه در اکسپو میلان بیش از هر چیز دیگری با هدف جذب گردشگر همراه است. نگاهی گذرا به طراحی پاویون این کشور بیشک هر بینندهای را مجذوب خواهد کرد. گذشته از عظمت و وسعت این سازه، شکل طراحی آن به گونهای است که میتوان هنر و جذابیتهای بصری بسیاری را در آن مشاهده کرد.
برای مثال در بخشهای مربوط به فناوریهای مدرن ،در شکل طراحی و تزئین سقف و دیوارها از میزان زیادی دستگاههای فناورانه (بهصورت نمادین) استفاده شده است و یا در رستوران، تعداد زیادی بطری نوشیدنی و ظروف مختلف به شکلی هنرمندانه در قسمتهای مختلف گنجانده شده است.
تمام بخشهای این سازه عظیم، با استفاده از چوب ساخته شده ، از این رو میتوان آن را یکی از پاویونهای سازگار با محیط زیست دانست، اما نکته بسیار جذابی که در قلمرو موقت فرانسه به چشم میخورد و میتواند یک نقطه قوت نسبت به دیگر کشورها باشد، پوشش گیاهی ارگانیک ،شامل گیاهان پیچی است که از سقف و روزنههای چوبی دیوارهها به جهات مختلف ریشه دواندهاند.این گیاهان عظیم که میتوان گفت بیش از ۷۰ درصد پاویون را پوشاندهاند، هیچ اثری از خود روی زمین برجای نگذاشته و ریشه آنها را در هیچ کجای زمین نمیتوان مشاهده کرد. مهندسی قرارگیری گیاهان در سازه به گونهای تعریف شده که ریشه آنها در میان جدارههای چوبی یا زیر سقف جای داده شده و به صورت ارگانیک نیز تغذیه میشوند.
بنابراین شما با یک جنگل وارونه، طرف هستید، که برای تماشایش ناگزیر به نگاه کردن به بالای سرتان هستید. جنگلی متنوع از حدود ۲۰ نوع گیاه روینده و سرسبز که تنفس در سازه فرانسه را برای مخاطبان مطبوع خواهد کرد.
کسانی که به این سازه سر میزنند نباید رستوران آن را از دست بدهند. رستورانی که گفته میشود ۱۵ سرآشپز برجسته فرانسوی را برای سرویس دهی تمام وقت به مخاطبان به خدمت گرفته و بیش از ۲۵ نوع غذای سنتی و مشهور این کشور را تولید و توزیع میکند. برخلاف بسیاری از کشورها، در این پاویون فضایی به نسبت بزرگ برای نشستن مردم در رستوران فراهم شده ،تا مجبور نباشند برای خوردن غذا بیرون پاویون بروند. به این بهانه نگاهی به محیط جذاب این فضا ها بیاندازیم . . .
اینجا همه چیز قابل بازیافت است. گفته میشود که ۹۵ درصد از تمام آنچه در ساخت غرفه استفاده شده را به راحتی میتوان به طبیعت بازگرداند. ضمن اینکه برای به حداقل رساندن زبالهها از ظروف و مواد طبیعی استفاده خواهد شد. نکته دیگر آنکه سیستم فاضلاب به گونهای تعریف شده که میتوان آن را برای آبیاری گیاهان و برخی دیگر از مصارف غیرآشامیدنی استفاده کرد. علاوه بر اینکه ایدههای نوینی نیز برای جمعآوری آب باران و تصفیه برای مصارف مختلف وجود دارد.
در این قسمت , ستاوین قصد دارد شما را با بخشی از عملیات اجرایی این پروژه آشنا کند ،با ما همراه باشید . . . در ساخت پروژه پاویون فرانسه از جدید ترین ابزار ها و روبات ها برای برش الوار های چوبی که از سیستم های نرم افزاری پیشرفته دستور می گیرند ، استفاده شده است ،بدین صورت می توان اشکال پیچیده و با زوایای مختلف ایجاد نمود . ماحصل این تلاش ها و تکنولوژی سازه ای عظیم و یکپارچه از متریال چوب می باشد .
دوستان عزیز ستاوین ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه معماری می باشد ،یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع :
dezeen.com
archdaily.com
designboom.com
http://france-milan-2015.fr/
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین