ژاپنیها رشد و توسعه را در شرایطی میطلبند، که کوچکترین آسیبی به اکوسیستم و چرخه طبیعی دنیای پیرامونشان وارد نشود. در واقع معتقد هستند که حتی اگر قرار است یک شهرک مسکونی در دل جنگلی انبوه ساخته شود، باید از یک مهندسی دقیق و حساب شده بهرهمند باشد، تا نیاز به قطع کردن یک درخت هم نباشد. مردم این کشور ،اگر چه در سرزمینی پر از زلزله و سیل، زندگی میکنند، اما یاد گرفتهاند با خشم طبیعت کنار بیایند و حتی در مقابل خشم طبیعت از خودشان انعطاف و بخشش نشان بدهند.
غرفه ژاپن در نمایشگاه با هدف و عنوان، تغذیه سیاره، انرژی برای زندگی معرفی شده است. کشور ژاپن با ارائه فرهنگ غذایی خود به عنوان یک نمونه کامل از رژیم غذایی سالم، پایدار و ارگانیک، تصویر جالب و جدیدی را از تغذیه در کشور خود به نمایش گذاشته است. ژاپن با ترویج بخشی از تصاویر فرهنگ و سنت خود در تلاش است، تا جاذبه گردشگری خود را پس از زلزله سال 2011 افزایش دهد. این پاویون ،توسط معمار مشهور آتسوشی کیتاواگارا طراحی شده و تأسیسات آن توسط طراحان خلاق ژاپنی، Nendo اجرا شده است.
دوستی مردم ژاپن با طبیعت را میتوان در طراحی پاویون این کشور به خوبی مشاهده کرد. کافی است نگاهی به جزییات آن داشته باشید ،تا متوجه معماری منحصر به فردش بشوید. «لکلک» نامی است که برای این پاویون انتخاب شده، اما حق دارید که در گام نخست متوجه ارتباط این جانور با غرفه ژاپن نشوید.
دلیل این نامگذاری به خاطر هماهنگی عجیب این جانور با طبیعت است. زمانی که لکلک در آب قرار میگیرد، برای ساعتها بیحرکت مانده و کوچکترین تغییری در جریان آب یا شنای ماهیها ایجاد نمیکند. حتی باعث گلآلود شدن آب هم نمیشود. حالا طراحان ژاپنی با الهام از نحوه تعامل این پرنده با دنیای پیرامون خود، پاویونی را طراحی کردهاند، که نهتنها از مواد به طور کامل طبیعی برای ساخت آن استفاده شده، بلکه میتوان این سازه را بخشی از طبیعت دانست.
دیوارههای این پاویون، شبیه یک توری بزرگ درست شدهاند. به گونهای که از یک طرف آنها ،میتوان طرف دیگر را مشاهده کرد. حال آن که این طراحی پیچیده، شرایطی را فراهم میکند ،که حتی برای وزیدن باد هم محدودیتی وجود نداشته باشد. فضای داخلی پاویون، یک محیط ۴ فصل زیباست! تکهای از طبیعت زیبا که میتوان عناصر اصلی خلقت را در آنها مشاهده کرد. سالنهای اصلی این پاویون بزرگ، محلی است برای رشد درختان سنتی ژاپنی و روان شدن رودخانههای مصنوعی.
پاویون ۴۱۷۰ متری ژاپن، به معنای واقعی یک باغ مدرن است ،که برای تزئینات داخل یا خارج آن از هیچ نمادی به جز نمادهای طبیعی استفاده نکردهاند. به نظر میرسد این غرفه جزو سه فضای بزرگ پاویون ۲۰۱۵ باشد، که از زاویه بالا شبیه به حرف e به نظر میرسد. نکته مهم آنکه از هیچ اتصال فلزی در ساخت این پاویون استفاده نشده و شکل معماری آن از ساختوساز معابد بودایی در قرن هفتم میلادی الهام گرفته شده است.
این پاویون ،به ترکیب فرهنگ سنتی ژاپن با تکنولوژی می پردازد و در ساخت آن از روش فشاری اتصالات چوب تراش خورده بدون استفاده از مفصل های فلزی استفاده شده است. استفاده از چوب به عنوان یک منبع تجدیدپذیر، طرح را به مسائل مربوط به نگهداری و حفاظت از جنگل ها ارتباط می بخشد. شبکه های چوب سه بعدی ابن پاویون، نمادی از تغییرات فصلی ژاپن می باشد ،که از آن به عنوان "کاسه ای از تنوع" یاد می گردد.
سالنهای داخلی و بسته این پاویون به جدیدترین تجهیزات نمایش مجهز شدهاند. تجهیزاتی که البته خود آنها معلوم نیستند و مخاطب فقط تصاویر و فیلمهای در حال پخش را به صورت نامرئی مشاهده میکند. طبق اعلام مسئولان اکسپو ژاپن ،در این نمایشگرها قرار است تاریخچه کشور ژاپن، فرهنگ و سنت غنی این کشور، آداب و رسوم و تعامل آنها با طبیعت پیرامونشان نمایش داده شود. ضمن اینکه در روزهای مختلف ضمن ارائه غذا، میوه و خوراکیهای مختلف کشورشان قصد دارند، فیلم و عکسهای مربوط به آن مواد خوراکی را از همین سیستمهای نامرئی پخش کنند.
در ضمن ،در همین زمینه ،فیلمهای آموزنده به شکل مستند و انیمیشن در باره تعامل بهتر انسان با طبیعت مورد استفاده قرار خواهد گرفت. البته پاویون ژاپن سعی دارد همه چیز را به صورت واقعی به نمایش بگذارد. در همین رابطه تقریبا از تمام آنچه به عنوان فایل چندرسانهای فیلم یا عکس پخش میکنند، نسخهای را هم به عنوان سند با خودشان به داخل پاویون خواهند برد.
برای مثال بخشی از فیلمها مربوط به درختان و گونههای مختلف گیاهی این کشور است و از هرگونه قابل انتقال گیاهی ،یکی به داخل پاویون برده خواهد شد تا مخاطبان اکسپو، از نزدیک بتوانند آنها را مشاهده و لمس کنند.
تنوع کشت در ژاپن، دارای پتانسیل بالایی برای کمک به مشکلات جهانی در رابطه با موضوع اکسپو 2015 در مورد امنیت غذایی و تغذیه جهانی میباشد .برای ژاپنی ها برنج غذای اصلی محسوب می شود و از تکنیک های موثر تخمیر در پخت و پز استفاده میشود ، همچنین به لطف کشاورزی متنوع کشور ژاپن و وجود جنگل ها و شیلات این کشور، غذاهایی مانند ماهی ، سخت پوستان و سبزیجات نیز وجود دارند. در این غرفه، صنایع دستی سنتی شامل کارد و چنگال ، ظروف پخت و پز و ظروف غذا خوری به نمایش گذاشته شده اند .همچنین مواد غذایی متنوعی از محصولات کشاورزی ، جنگلی و شیلات در داخل غرفه وجود دارد ، ژاپن فرهنگ سنتی و مکانیزم پیشرفته و تکنولوژی بالا خود را در این غرفه به نمایش گذاشته است .
با مراجعه به پایگاه اطلاعرسانی اکسپو ژاپن، میتوان نکته جالبی را متوجه شد. کمیته مشترک این کشور ،برای برگزاری اکسپو از همه شهرها و استانها کمک گرفته و تیم تشکیل شده حداقل یک نماینده از همه شهرها را داراست. در همین رابطه استانهای ایواته، میاگی، ایشینوماکی، میاگی، اویاما، فوکوئی، نیگاتا، فوکوشیما، ایشیکاوا، کوواموتو و نیگاتا به عنوان اعضای اصلی کمیته و نمایندگانی از استانهای یاماگوچی، توکوشیما، کاگاوا، ساگا و میازاکی به عنوان مشاوران پروژه همراه تیم اجرایی اکسپو خواهند بود.
دلیل تشکیل چنین تیمی، ارائه اطلاعات و تصویری یکپارچه از هرآنچه بهعنوان کشور ژاپن شناخته میشود، به تمام دنیاست. نکته مهم دیگر آنکه تمامی وزارتخانهها، سازمانهای فعال در عرصه محیط زیست، انجمنهای فعال در زمینه طبیعت و هر ارگان و نهادی که به نوعی در حوزه شعار اکسپو ۲۰۱۵ میلان حرفی برای گفتن داشته باشد، در تیم محتوایی یا اجرایی اکسپو دخیل بوده و با اعضای کمیته مرکزی همکاری میکنند.
غرفه ژاپن هم تا حدودی راه غرفه چین را در پیش گرفته و فرهنگ سنتی ژاپن را با مکانیزم پیشرفته و تکنولوژی بالا به نمایش گذاشته است. غرفه کشور ژاپن تحت تأثیر تنوع هماهنگ و با همکاری استودیو Creative شکل گرفته است.این غرفه شامل ادغام دو نمایشگاه هنری است. تأسیسات تعاملی در سراسر اتاق پخش می شود که شامل یک فضای همه جانبه است که از پروجکشن ساخته شده است و بازدیدکننده را به یک گستره بزرگ از فضای مفهومی شامل قدم زدن در آب، یک آبشار دیجیتالی و توصیف دانش غذای ژاپنی هدایت می کند.
این بخش میتواند پاویون ژاپن را از تمام کشورها متمایز کند. البته به شرطی که کشورهای دیگر روی آن کار نکنند. نگاهی به آینده زمین! با اجرای تئاتر و نمایش زنده بازیگران با بهرهگیری از مدرنترین امکانات، مهمترین برنامه ژاپنیها در پاویون خودشان است. البته در این زمینه اطلاعات دقیقی در دست نیست اما به نظر میرسد، یک همکاری منحصر به فرد از ذوق هنری و فرهنگی بشر با آخرین فناوریهای روز دنیا باشد.
قرار است اختراعات دیده نشده و جدید ژاپنی که برای تسهیل زندگی بشری ساخته شدهاند، در نمایشهای روزانه به مردم و مخاطبان پاویون ژاپن نشان داده شوند. در این نمایشها قرار است به مردم القا شود جامعه آنها در آینده میتواند چه شکل و شمایلی داشته باشد. چنانچه نحوه تعامل امروز بشر با طبیعت مطلوب و مثبت باشد، آینده بشر چهره زیبایی خواهد داشت، اما اگر برای حفظ منابع طبیعی تلاشی نشود، آینده زمین به سیاهی و تباهی خواهد رسید.
به عنوان بخشی از غرفه، استودیو ژاپنی Nendo یک میز ناهارخوری شیب دار را با مجموعه ای از صندلی منطبق کرده است. 24 صندلی با توجه به ارتفاع میز خود را نسبت به شیب آن تطبیق داده، به طوری که ابزار و وسایل بر روی آن ثابت هستند. قطعه های مجزایی از کارد و چنگال (قاشق های سنتی ژاپنی) توسط استودیو طراحی Nebdo شده بر روی میزها تعبیه شده است.
و اما نکته پایانی در باره پاویون ژاپن، راهکارهای آموزشی آنها برای آینده است. روشهای کارآمدی که برای کشت و داشت و برداشت به مدرنترین شیوههای ممکن آموزش داده خواهند شد. نکته قابل توجه آنکه ژاپنیها در چند سال اخیر شیوههای تازه و نوینی را برای کشاورزی برگزیدهاند که به آنها اجازه میدهد در کوتاهترین زمان ممکن و در هر شرایط آب و هوایی، محصولی با کیفیت و مطلوب را پرورش بدهند.
دوستان عزیز ستاوین ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه معماری می باشد ،یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع : archdaily ; Designboom
روزنامه گسترش صمت , iranarchitects , arel
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
گردآوری شده توسط تحریریه ستاوین