طراحی نما و پارامتریک : Knippers Helbig Engineering, Stuttgart, NY
در این پست با ستاوین همراه باشید تا نگاهی به ترمینال 3 فرودگاه بین المللی Shenzen با طول 1.5 کیلومتر با فرمی ارگانیک و طبیعی و مساحت داخلی نیم میلیون متر مربع (5.4 میلیون فوت مربع) ، در چین داشته باشیم ... از نکات قابل توجه در این پروژه ، مفهوم و ایده طرح ترمینال 3 فرودگاه بین المللی Shenzen Bao ،با شکل غیر معمول این ساختمان بوده ،که افراد آن را شبیه به یک manta ray یا به عبارتی سفره ماهی دانسته که در حال تنفس و تغییر اندام خود می باشد و بافت آن شامل دو پوسته می باشد.
این ساختمان، چهارمین فرودگاه کشور چین است و می تواند فاکتور خوبی برای ورود گردشگران خارجی به این منطقه محسوب شود. به نظر می رسد که شنزن، محوطه ی دور از تصور برای داشتن چنین ساختمان های چشم نوازی است. با این حال، این پروژه شامل یک طراحی تندیسی فوق العاده از یک مرکز بین المللی و نشانه ای از شهری قابل رشد و برجسته در چین می باشد.
حقیقتا این ترمینال یک پروژه بزرگ برای این منطقه است. این ساختمان دارای ظرفیت 45 میلیون مسافر در سال بوده و تا به امروز، بزرگترین ساختمان عمومی می باشد، که در این منطقه به عنوان محبوب ترین مکان توریستی ساخته شده است. این فرودگاه در محل تلاقی چند خیابان قرار دارد و دهانه سقف آن 80 متر (262 فوت) می باشد و تمام سقف آن با دو پوسته ی سفید درخشان سوراخ دار "به شکل لانه زنبوری (6 ضلعی)" با پانل های شیشه ای و فلزی طراحی شده است.
پروفیل سقف در مقاطع مختلف ارتفاعات منحنی شکل گوناگونی به خود گرفته و یادآور احجام و مناظر طبیعت است. عنصر مولد سمبلیک در طراحی این فرودگاه، شش ضلعی های دو پوسته ای هستند که تمام درون و بیرون سازه را پوشانده اند. دولایه بودن این شش ضلعی ها موجب میشود نور طبیعی اجازه ورود پیدا کند و باعث روشنی و تاثیرات نورانی درون ساختمان میشود. پوشش سازه از قالب های فلزی حفره دار و پنل های شیشه ای در ابعاد مختلف که بعضاً اندکی قابلیت بازشدن دارند تشکیل یافته است.
مسافرین از طریق ورودی اصلی که زیر دُم عظیم فرم سازه قرار گرفته به ترمینال دسترسی پیدا میکنند. دهانه های وسیع در سازه ی ترمینال توسط ستون های وارونه مخروطی شکل پشتیبانی میشوند که تا بالای بام همانند درون کلیسای جامع امتداد یافته اند. در طبقه همکف فضای دایره شکل ترمینال اجازه دسترسی به بارانداز، سالن های عزیمت و دخول مسافرین و همچنین کافی شاپ، رستوران، دفاتر، خدمات تجاری را میدهد.
سالن های انتظار و انتقال مسافرین دربرگیرنده میزهای کنترل مدارک، اطلاعات پرواز و چندین اتاق راهنمای دیگر هستند.
ارتفاع دو برابر و سه برابر سالن های عزیمت یک ارتباط بصری بین سطوح داخلی برقرار میکند و نیز مسیری برای ورود نور طبیعی باز میکند.
بعد از کنترل مدارک مسافرین داخلی و بین المللی برای عزیمت به هواپیما در خطوط عمودی از ترمینال به بیرون پراکنده میگردند.
محل اجتماع مسافرین منطقه ی کلیدی در این فرودگاه است و از سه طبقه تشکیل یافته است و هر سطح به یک عملکرد مستقل مربوط میشود: عزیمت، ورود و خدمات.
شکل لوله مانند فرودگاه ایده ی جنبش و حرکت را دنبال میکند و محل تقاطع جایی که سه سطح اصلی به طور عمودی به هم پیوند میخورند ،باعث خلق یک گشودگی در تمام ارتفاع میشود، که اجازه ورود نور طبیعی و مصنوعی را میدهد و بیشتر موجب فیلتر نمودن طبقه آخر نسبت به طبقه همکف درست در سالن انتظار عمومی میشود.
رشته عناصر مولد شش ضلعی در طراحی داخلی نیز شکل دگرگون یافته ای در دنباله فرمشان نسبت به خارج از بنا پیدا کرده اند. فضاهای فروشگاهی نیز روبروی هم واقع گشته اند و همین فرم شش خانه ای را در واحدهای مجزا و گوناگون سرتاسر فضاهای اجتماعی، بازتولید می نمایند. تاسیسات تهویه متبوع مجسمه مانند، در قالب درختان در انواع بزرگ سرتاسر درون ترمینال و فضاهای اجتماعی تعبیه گشته اند که از فرم های بی قاعده طبیعت الهام گرفته اند. این مورد همچنین در نواحی جزیره شکل تحویل بار نیز به کار رفته است.
به گفته معماران در این پروژه، با تاکید بر موضوع "سیال بودن... ایده جنبش و درنگ"، همواره فضای داخلی گسترده ای را به وجود آورده اند. این جمله بدان معنی است که این معماران علاوه بر طراحی یک محیط بصری تحریک کننده، در جنبه های عملی زمان طی کردن راهروها، راه رفتن بین مکان های مختلف، سهولت رفت و آمد و تراکم جمعیت تمرکز کرده اند. اما گذشته از این نیازها، عناصر ارگانیک و فضای براق بکار رفته در داخل و اطراف، موجب شده تا این ساختمان مانند یک فیلم علمی تخیلی بنظر آید.
در حال حاضر، استودیوی Fuksas در حال کار کردن بر روی دو فاز دیگر به منظور توسعه این فرودگاه می باشد و به گفته آن ها، پروژه ترمینال مذکور بین سال های 2025 تا 2035 تکمیل خواهد شد.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: Archdaily ، معماری نیوز ، topinearth , ستاوین ( شبکه معماری ایران )
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین