طول پل : 950 متر ( 996متر )
عرض پل : 45.04 متر
ارتفاع : 200 متر
طولانی ترین دهانه : 376 متر
تعداد دهانه ها : 376 متر , 338 متر و 250 متر
در این پست با ستاوین همراه باشید تا نگاهی به پل عظیم کابلی Ada , بر روی رودخانه ساوا در بلگراد , صربستان , داشته باشیم ... این پل تحت نام ساواپل نیز مطرح می باشد , ساخت این پل در سال 2008 آغاز و سال 2012بازگشایی و در مسیر های عبوری آن در سال 2013 تکمیل گردید .
این پل در ابتدا در مکان یابی خود , در نزدیکی دریاچه قرار داشت اما در نهایت به جهت نگرانی های زیست محیطی در راس جزیره قرار گرفت . این پل , در واقع بخشی از پروژه ای که دربرگیرنده برنامه های بسیاری بوده است می باشد و در مدت طراحی و تصمیم گیری تحت نام های مختلف از جمله Main Ring Road , Transverse Road , Eastern Tangent Roadمطرح بوده است .
به گفته معمار پروژه , ساخت یک بزرگراه درون شهری در سراسر بلگراد , یکی از بزرگترین پروژه های معاصر و توسعه شهری در این منطقه بوده است , پروژه پل رودخانه ساوا , برنده جایزه بین المللی معماری سال 2004 , نیز بخشی از این طرح توسعه می باشد , که در کنار موضوعات عملکردی , سبب شکل گیری مناظر جدید و تجربیات متفاوت می گردد و از طرفی این پل جنبه نمادین برای منطقه خواهد داشت .
با ستاوین همراه باشید تا با پل ساوا به عنوان برزگترین پل دنیا , با حالت پایداری یک pylon در مرکز , همراه با ویژگی های برتر متعدد و موفقیت در چالش های فنی بسیار , بیشتر آشنا شوید . از یازده پروژه ارسال شده به مسابقه معماری , طرح و ایده کمپانی Ponting در Maribor انتخاب شد . طرح برتر متعلق به مهندس ارشد سازه Viktor Markelj و معمار Peter Gabrijelčič , که برای 25 سال در زمینه طراحی و ساخت پل بر روی چندین رودخانه همکاری دارند , می باشد . این طرح توسط Nikola Hajdin , رییس آکادمی علوم و هنر صربستان و معمار New Railroad Bridge , انتخاب شد .
پل جزیره Ada Ciganlija , توسط عنصر سازه ای قایم به طول 207 متر که دو دهانه پل را توسط 80 کابل استیل فولادی را نگه داشته است , تشکیل شده است . این پل دارای 920 متر طول , دهانه 375 متر و عرض 45 متر می باشد . مسیر های طراحی شده در این پل شامل : شش خط جهت وسایل نقلیه جاده ای , دو خط راه آهن , دو خط عابر پیاده و دوچرخه می باشد . با ستاوین همراه باشید ...
آدا پل بالادست ترین پل بلگراد بر روی رودخانه ساوا در منطقه شهری است , این پل تنها ارتباط مستقیم بخش بلگراد جدید (Blokovi) و بخش Čukarica (Banovo Brdo) می باشد .
ساخت و ساز توسط کمپانی Belgrade Land Development Public Agency شروع شد و همکاری مالی توسط شهر بلگراد از بانک اروپایی بازسازی و توسعه ، بانک سرمایه گذاری اروپا و چندین سرمایه داران خصوصی انجام شد . اجرا و ساخت و ساز پل به یک کنسرسیوم از سه شرکت اهدا شد ، Porr AG از اتریش ، اسلوونی ها Tehnika ceste از اسلوونی و DSD Brückenbau شرکت از آلمان . و چند پیمانکاران فرعی این کنسرسیوم درگیر، از جمله Leonhardt، آندرا شریک UND از آلمان، راه آهن چین شانهایگوان پل گروه از چین، Vorspann تکنیک از آلمان، BBR ازسوئیس ، در دانشگاه بلگراد را دانشکده معدن و زمین شناسی، Eusani-Hortmanns-Zahlten Ingenieurgesellschaft از آلمان، Ponting از اسلوونی، BBV از آلمان و موسسه Kirilo ساویچ از Belgrade.می باشند . با ستاوین همراه باشید .
علاوه بر موضوعات عملکردی ساخت این پل , همان طور که در بالاتر از جنبه های نمادین طرح صحبت شد , این ساختار فلزی با نورپردازی اختصاصی در شب هنگام , به عنوان نقطه عطفی در زندگی شبانه بلگراد نقش آفرینی می کند , این پل کمک شایانی به مخاطبین در مسیر یابی , ادراک فضا و جهت یابی در منطقه نموده است . همراهان عزیز , در استفاده از مطالب , وب سایت تخصصی ستاوین ( شبکه معماری ایران ) ملزم به رعایت قوانین کپی رایت می باشید ...
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: شبکه معماری ایران (ستاوین) , archdaily , ویکی پدیا
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین - (علیرضا اورعی)