روستاي آب ملخ در شهرستان سميرم در 160کيلومتري جنوب غربي اصفهان قرار دارد. روستاي آب ملخ در دامنه کوه دنا سرشار از چشمهسارهاي گوارا و سرد و آبشارهاي خروشاني است که آب خود را از ذوب شدن برف کوه دنا تامين ميکند.آبشارآب ملخ، يکي از عجيبترين آبشارهاي ايران است که ترکيبات خاص موجود در آب آن، تمام ملخهاي مهاجم را درجا نابود ميکند. اين روستا و چشمه آن نيز به همين علت آب ملخ نام گرفتهاند.
به گفته اهالي روستا سالها قبل، وقتي مزارع گندم روستاهاي اطراف مورد تهاجم ملخها قرار گرفت، از آب اين چشمه بزرگ براي دفع آفت استفاده کردند و آنها را يکجا نابود کردند.اين آبشار به آبشار تخت سليمان نيز معروف است. وجه تسميه اين منطقه به دليل قطعه سنگ بزرگ و طبيعي است که به مانند يک پل روي رودخانه آب ملخ قرار گرفته است و دو دره را به يکديگر متصل ميکند.
برخي از اهالي اين منطقه اعتقاد دارند که اين پل به مانند يک تخت، محل استراحتگاه حضرت سليمان بوده است. منظره خيال انگيز و بي مانند تخت سليمان روي رودخانه آب ملخ همچون تخت طاق مانندي که بر بالاي رودخانه قرار گرفته است مانند پلي زيبا و طبيعي مسافران و گردشگران را به غار داخل کوه هدايت ميکند.از دهانه غارطبيعي که در تخت سليمان وجود دارد، چشمهاي با آب زلال و گوارا ميجوشد و از اطراف اين تخت به رود پايين دست آن ميپيوندد.
در محل تخت سليمان، طي يک پديده نادر طبيعي، آب رودخانه ماربر براي مدتي ناپديد شده و سپس کمي جلوتر در بستر خود هويدا مي شود.اين پديده منحصر بفرد، صدها سال پيش طي ريزش عظيمي از کوه در اين محل ايجاد شده و جلوي عبور آب را مسدود کرده است. سپس جريان آب توانسته در همان بستر قبلي خود راهي تونل مانند به طور تقريبي هشتاد متر باز کرده و به جريان خود ادامه دهد، اما آنچه که زيبايي خاصي به اين پديده بخشيده است، وجود چشمه يا سرابي با آبدهي فراوان است که از ديواره هاي شمالي بالاي سقف تونل خارج شده به شکل آبشاري آبپاش مانند، هر دو دهانه تونل را پوشانده است. در حقيقت آب ملخ نام همين آبشار يا سراب خروشان است.
آبشار آب ملخ از دو بخش تشکيل شده است. اولين قسمت آن سرچشمه آبشار است که از دل کوه بيرون ميآيد و بخش ديگر که در زير سرچشمه آن قرار گرفته، طاقديسي سبز رنگ است که مثل پل روي رودخانه ماربر خم شده است.
پشت آبشار پرتگاه خطرناک و زيبايي وجود دارد که آب ملخ را به يکي از خطرناکترين آبشارهاي ايران تبديل کرده است. بهترين زمان بازديد از آبشار آب ملخ فصلهاي بهار و تابستان است.
شايد برايتان جالب باشد اگر بدانيد که موقعيت جغرافيايي روستاي آب ملخ مانع از آن مي شود که آفتاب بيش از سه ساعت در اين روستا توقف کند. بنابراين، شما در آب ملخ ظرف سه ساعت هم طلوع خورشيد را خواهيد ديد و هم غروب آن را. به همين دليل است که اين روستا به روزستاي نيمروز نيز معروف است.
اگر از سمت استان اصفهان راهی آب ملخ می شوید، باید از شهرهای اصفهان و سمیرم بگذرید و این شهر را به سمت یاسوج ترک کنید. در جاده سمیرم- یاسوج، بلافاصله بعد از روستای چهار راه، جاده ای خاکی می بینید که در مسیر آن دو دوراهی وجود دارد. در هر دو مورد راه سمت چپ را در پیش بگیرید و حدود 7 کیلومتر در آن پیش بروید، تا به روستای آب ملخ برسید. روستایی در شمالی ترین قسمت خط الراس دنا و مردمی که اصالتشان بختیاری است.
تذکر : استفاده از مطالب وب سایت ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است . کلیه حقوق، محتوا و طراحی سایت متعلق به وب سایت ستاوین میباشد. در غیر این صورت مراتب از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد .
دوستان و همراهان عزیز ستاوین ( شبکه هنر و معماری ستاوین ) ، با نظرات و پیشنهادات سازنده خود ما را در ارائه هر چه بهتر مطالب و اهداف مان، که همانا ارتقا جایگاه و فرهنگ معماری می باشد ، یاری کنید . منتظر دیدگاه های شما عزیزان هستیم . . .
منبع: danakhabar
ترجمه شده توسط تحریریه ستاوین